Za smrt novorozence musí nemocnice zaplatit 800 tisíc

Brno - Fakultní nemocnice v Brně musí zaplatit odškodnění 800 tisíc korun za tragickou smrt tříměsíční dcerky rodině Slavíkových z Havířova. A nemocnice se rodičům navíc musí omluvit. Rozhodl o tom brněnský krajský soud. Holčička zemřela na selhání orgánů po rozsáhlém popálení, které jí v nemocnici způsobila vadná zahřívací dečka.

Dítě zemřelo 6. dubna 2006 poté, co podstoupilo v brněnské nemocnici operaci zhoubného nádoru na levé tváři. Zahynulo v důsledku selhání řady orgánů. Při 80 minut trvajícím zákroku totiž utrpělo těžké popáleniny. Leželo při něm na vyhřívací podušce, která hřála více, než měla. Podle expertů mohla mít podložka až 50 stupňů Celsia.

Novorozenci způsobila popáleniny druhého a třetího stupně na 40 procentech těla. U tak malého dítěte lze obdobné poranění už na pouhých pěti procentech těla považovat za velmi závažné. Poduška je italským výrobkem, který má na českém trhu zákonem požadovaný certifikát kvality. Podle některých odborníků ale není bezpečný. Ministerstvo zdravotnictví dokonce používání podušek ve fakultních nemocnicích zakázalo. Podušky dodávala pro zdravotnická zařízení v ČR firma Biomedica.

Rodiče chtěli omluvu a vysvětlení, kde se stala chyba. Proto se obrátili na soud, nemocnice i distributor vyhřívacích podušek si totiž zodpovědnost za smrt dítěte přehazovali mezi sebou. Rozsudek nakonec všechny překvapil, platit bude jen nemocnice. „S rozsudkem jsme spokojeni, o co nám šlo, to se potvrdilo,“ říká otec Michal Slavík. Rodiče prý jen mrzí, že soud nepřiřkl odškodnění i bratrovi malé Nely. Nemocnice zváží odvolání.

Policejní vyšetřování nezjistilo v případě Nelinky Slavíkové pochybení konkrétních osob. Případ byl proto odložen. Nemocnice ale vyplatila odškodné. Každý z rodičů dítěte dostal podle zákona 240 000 korun a bratr obdržel 175 000 korun. Podle názoru Ústavního soudu ale odškodnění, které je stanoveno zákonem, nemusí být dostačující. Na každý případ je podle výkladu soudu třeba pohlížet individuálně.