Ve Švédsku budou nové rychlostní limity

Stockholm - Nové rychlostní limity začnou ve Švédsku platit 15. září. Na zhruba 300 kilometrech dálnic se bude moci jezdit rychlostí 120 kilometrů v hodině, zatímco dosud to bylo 110 km/h, avšak v řadě hustěji obydlených míst se rychlosti sníží z nynějších 50 na 40 km/h.

Průměrná rychlost na silnicích v největší skandinávské zemi se oproti nynějšímu stavu mírně sníží. V případě, že řidiči budou limity dodržovat, sníží se podle správy silničního provozu počet obětí smrtelných dopravních nehod o 150 ročně. Poklesnout by pak mohlo i množství škodlivých emisí, a to o 700 000 tun ročně.

Nejvyšší povolená rychlost se tak změní asi na polovině z 8 000 kilometrů švédských silnic. Podle švédské správy silničního provozu je účelem změn lepší přizpůsobení rychlostí povrchu vozovek a dalším podmínkám. Nová pravidla mají také rychlost učinit pro řidiče v lokálním kontextu „srozumitelnější“. Variace v nejvyšších povolených rychlostech tak budou ve Švédsku častější než dříve.

Kritici ale míní, že dosavadní relativně jednoduchý systém předepsaných rychlostí se novým „rozdrobením“ spíš zkomplikuje, než usnadní. Již v příštím roce přitom Švédsko čekají další velké změny povolených rychlostí, a to ve velkých městech. Omezení z nynějších 50 km/h na 30 a 40 km/h pak budou údajně ještě častější než nyní.