Ježek: Mé odvolání by ještě víc rozvolnilo vztah ke KDU-ČSL

Praha - Generální ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek naznačil, že by s ním KDU-ČSL nemohla v Senátu příliš počítat, pokud by ho ministr kultury a lidovecký senátor Václav Jehlička odvolal z funkce. Nestraník Ježek kandiduje za lidovce do horní komory v Praze 9. Ježek už dříve označil zprávy o svém odvolání za úmyslně vypuštěnou dezinformaci. S Jehličkou navíc prý v posledních dnech ani nemluvil.

O Ježkově odvolání se nicméně podle zdroje ČTK rozhodlo již ve čtvrtek a Jehlička prý nyní čeká jen na výsledky právního rozboru průběhu soutěže na novou budovu Národní knihovny. Právě pochybnosti kolem regulérnosti soutěže jsou důvodem, proč začal ministr o Ježkově odvolání uvažovat. Analýza by měla být hotova příští týden. Ježek uvedl, že o tomto rozboru ví pouze z médií. Národní knihovna podle něj zatím nebyla oslovena nikým z autorů analýzy, přestože vlastní prakticky všechny dokumenty se soutěží související.

Možnost Ježkova odvolání KDU-ČSL rozdělila právě kvůli jeho nominaci na senátora. Za Ježka se podle televize Prima postavila například místopředsedkyně poslanců Michaela Šojdrová z kulturního výboru, místopředseda strany Roman Línek naopak hájil právo ministra odvolat pro pochybení šéfa příspěvkové organizace. „Ministr Jehlička zatím nikoho neodvolává,“ uvedl v sobotních Lidových novinách předseda strany Jiří Čunek.

Kolem nové budovy Národní knihovny je rok a půl po vyhlášení výsledků mezinárodní architektonické soutěže mnoho problémů. Terčem kritiky je způsob vypsání soutěže, který byl údajně v rozporu s českým zákonem. Národní knihovna prý chybně uplatnila výjimku ze zákona o zadávání veřejných zakázek - soutěž byla vypsána podle pravidel Mezinárodní unie architektů. Poukazuje se na to, že vítěz s posvěcením poroty porušil pravidla soutěže, i na to, že knihovna nezajistila pozemek pro stavbu.

Národní knihovna
Zdroj: ČT24