Soud potvrdil trest 17 let vězení za vraždu dítěte horkou sprchou

Brno - Za vraždu dítěte horkou sprchou si Filip Matoušek ze Soběslavi odpyká výjimečný trest 17 let. Nejvyšší soud (NS) minulý týden odmítl jeho dovolání, a definitivně tak potvrdil oprávněnost i výši uloženého trestu.

Matoušek podle obžaloby úmyslně opařil dvacetiměsíční dítě své přítelkyně proudem vody o teplotě 83 stupňů Celsia a nepřivolal mu pomoc. Lékaře zavolala až matka, která se vrátila z práce druhý den ráno. Dítě, které utrpělo popáleniny na 65 procentech těla a velice trpělo, zemřelo za dva dny ve vinohradské nemocnici.

V dovolání Matoušek požadoval nové projednání případu u Vrchního soudu v Praze. Podle obhajoby nebyl srozuměn s následky svého jednání. Údajně nevěděl, že v důsledku opaření hrozí dítěti smrt, a proto nelze jeho čin hodnotit jako vraždu. Soudci Nejvyššího soudu ovšem v neveřejném jednání seznali, že právní kvalifikace činu je správná.

Muž, který se původně přiznal policistům, u soudů v Táboře i Praze svou vinu popíral. Tvrdil, že ho k výpovědi donutila policie. Své jednání se snažil omluvit i tím, že byl silně opilý.

Zločin se stal předloni 6. prosince. Muž bydlel v bytě své přítelkyně v Soběslavi a často hlídal její dvě děti, když odcházela na noc do práce. Osudnou noc sledoval v televizi fotbal. Malý chlapec nechtěl usnout a hlasitě plakal. Matoušek pláč nevydržel, dítě svlékl z pyžama a odnesl ho do sprchy. Když zjistil, že je chlapec opařený, snažil se ho prý ochladit studenou vodou. Olupující se pokožku mu namazal krémem, znovu ho oblékl a uložil. Záchranáře nepřivolal. Bál se, že půjde do vězení, protože byl v podmínce za loupežné přepadení. Kdyby okamžitě kontaktoval záchrannou službu, mohl podle znalce zachránit dítěti život.