Ministr školství zahájil svůj první školní rok, prvňáčky vítal i prezident

Praha - Do lavic základních a středních škol usedlo v novém školním roce přes 1,3 milionu žáků. Počet prvňáčků se sice zvyšuje, celkově je ale dětí o něco méně než loni. Poprvé ve funkci ministra školství je v rozhlasovém projevu přivítal Ondřej Liška. Prezident Václav Klaus pozdravil nejmladší děti v Základní škole Ing. Miroslava Plesingera - Božinova v Neratovicích. Jeho manželka Livia navštívila pražskou základní školu ve Vybíralově ulici.

Prezident dostává každoročně na zahájení školního roku desítky pozvánek. Letošní volbu se ale rozhodl nechat náhodě: „Zabodl jsem prst do mapy a jsou z toho Neratovice.“ Základní škola využila návštěvy prezidenta i k tomu, aby se na počest místního rodáka, legionáře a blízkého spolupracovníka T. G. Masaryka oficiálně přejmenovala. Od dnešního dne tak ponese název Základní škola inženýra Miroslava Plesingera-Božinova.

Prvňáčci přivítali ministra zelenou písničkou

„Travička zelená, to je moje peřina,“ přivítali prvňáčci z brněnské Základní školy Merhautova ministra Ondřeje Lišku. Na oplátku dětem popřál pěkný školní rok. „Doufám, že někdy za čas se potkáme třeba při jiné příležitosti a třeba mě za pár let někdo z vás v mojí funkci nahradí,“ dodal ministr.

V začínajícím školním roce se projeví první z připravovaných změn. Žáci si budou moci podat přihlášky na tři střední školy a studenti víceletých gymnázií nebudou muset skládat postupové zkoušky. Nový rok by měl přinést i další diskuse o systému financování školství, platech zaměstnanců škol a vyjednávání o rozpočtu na příští kalendářní rok.

Učitelé se shodují, že situace s platy je dlouhodobě neúnosná. „Mohlo by to být možná lepší, samozřejmě to nezáleží jen na panu ministrovi, ale na rozpočtu,“ domnívá se učitelka Lucie Gáborová. Podle Lišky by mělo navyšování mzdových prostředků rozhodně pokračovat: „Pro letošní rok se povedlo vyjednat půl miliardy korun, pro příští rok dalších čtyři a půl miliardy korun.“

Prvňáčků přibylo, celkově ale studentů ubývá

Více než 94 tisíc prvňáčků mělo dnes svoji školní premiéru. Do první třídy jich tak šlo asi o 4 tisíce více než loni, celkově ale studentů na základních školách ubývá. „Přichází silnější ročníky, ale musím říct, že celkový počet žáků na základní škole pořád ještě je v poklesu, protože odcházejí silnější ročníky z devátých tříd,“ vysvětluje náměstek ministra školství Jindřich Kitzberger

Na další prázdniny si děti počkají necelé dva měsíce, neboť při příležitosti státního svátku 28. října, který vychází na úterý, dostanou volné pondělí a středu.

Ondřej Liška vítal prvňáčky
Zdroj: ČT24