Zelení ministři zhodnotili své působení ve vládě, většinou jsou spokojeni

Praha - Ministři za Stranu zelených hodnotí své působení ve vládě. Situace ve straně je tři dny před sjezdem v Teplicích, kde se bude volit nový předseda, napjatá. Kandidátka na předsednickou funkci Dana Kuchtová kritizuje ministry za to, že dostatečně neplní všechny priority stranického programu.

Proti kritice z řad části zelených se ohradil ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Za „veliký omyl“ označil tvrzení Dany Kuchtové, že šéf české diplomacie v kabinetu nedělá politiku zelených. Uvedl, že přes odpor části ODS prosazuje schválení Lisabonské smlouvy a podařilo se mu s Američany vyjednat zapojení plánovaného radaru protiraketové obrany USA v Česku do struktur NATO. Zmínil také aktivity svého úřadu na poli ochrany lidských práv.

Martin Bursík, který stojí v čele ministerstva životního prostředí, považuje za své úspěchy vyjednanou pozici k evropskému klimaticko-energetickému balíčku, zavedení ekologických daní a zavedení příspěvků na výměnu starých kotlů za k přírodě šetrnější alternativu. Zmínil se také o vyřešení problémů s kůrovcem na Šumavě a o téměř uzavřené dohodě o omezení jízd kamionů.

Ministr školství Ondřej Liška zopakoval, že se mu podařilo vyjednat navýšení platů učitelů, k závěru přivedl diskusi o státních maturitách. Otevřel diskusi o vysokém školství, kterou by chtěl ještě do konce svého mandátu uzavřít prosazením reformy ve sněmovně. Změny se mají dotknout financování vysokých škol, úřad pracuje na systému studentských půjček, grantů a spoření na vzdělání.

Džamila Stehlíková zdůraznila, že je historicky první ministryní, v jejíž agendě je ochrana lidských práv a menšin. Témata lidských práv se podle ní dostávají do veškeré vládní agendy. Vedle vzniku agentury pro začleňování lidí žijících v romských lokalitách považuje za svůj úspěch přípravu antidiskriminačního zákona.

Celkem zelení s šesti poslanci ve sněmovně prosadili 58 bodů ze svého programu, za neúspěchy považují zejména to, že se nepodařilo zvýšit rozpočet na rozvojovou pomoc a prosadit antidiskriminační zákon. Ministr Liška také není spokojen s menším množstvím peněz na pomůcky do škol.