Němci vědí, kde je Roztočil, vydat ho ale nechtějí

Stuttgart – Německá policie ví, kde přebývá Rostislav Roztočil, na kterého byl v Česku vydán eurozatykač, píše deník Právo. Zatím ho ale nechává na svobodě a zatknout jej nehodlá. Československý soud poslal Roztočila v roce 1985 na 13 let do vězení za vraždu egyptského studenta. Odsouzený ale vinu odmítá a ještě před začátkem řízení uprchl na Západ.

Eurozatykač na Roztočila vydala česká strana na začátku srpna, Němci ho zatím ignorují. Podle Práva si není policie jista, zda je v souladu s místními zákony. Také požádala o další podklady, především o rozsudek přeložený do němčiny. Česká strana totiž údajně nesplnila podmínky, které Němci stanovili k vydání Roztočila v roce 2006.

„Vidíte, že jsem v pohodě, na svobodě. Ať se Česká republika postaví třeba na hlavu. Kdyby mě Němci chtěli zatknout, tak už bych dávno zatčený byl,“ uvedl Roztočil.

Roztočil měl v roce 1975, kdy pracoval jako taxikář, okrást a následně zabít egyptského studenta. Za vraždu byl odsouzen v nepřítomnosti ke 13 letům. Před procesem stihl odejít do Rakouska a později do Německa.

Zadržen byl v roce 2000 při vstupu na české území a skončil za mřížemi. V roce 2005 se mu podařilo utéct z věznice na Borech do Německa, o rok později byl ale vrácen do Česka k soudu. Ten Roztočilův trest potvrdil, odsouzený ale opět včas odešel za hranice. Nyní podle Práva žije v malém městě nedaleko Stuttgartu.

Rostislav Roztočil odmítá obvinění, kvůli kterým má být v českém vězení. Podle něj šlo o zpolitizovaný proces.