Kardinál Vlk navštívil Klementinum

Praha - Kardinál Vlk navštívil knihovnu právě v době, kdy se hovoří o odvolání ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka. O tom rozhoduje ministerstvo kultury, které zjišťuje, jestli Ježek nepochybil při vypisování výběrového řízení na novou budovu. Rozhodnutí ale zatím odkládá. "To nebudu komentovat do té doby, než budu mít právní rozbor té situace," poznamenal Václav Jehlička.

Kardinál Vlk spojení své návštěvy se současnou situací odmítl. Zároveň upozornil, že knihovna potřebuje rozšířit. „O sporech, které jsou, jsem samozřejmě informován. Jsou ale právně komplikované, že bych jako arcibiskup pražský nemohl do toho vstupovat.“ Kardinál pouze poznamenal, že by si knihovna prý ale zasloužila nové prostory, které by neohrožovaly záplavy.

Ježek taky kandiduje v Praze do Senátu za KDU-ČSL. Jeho vstup do politiky ale nebude jednoduchý - právě kvůli tomu, že o jeho setrvání ve funkci ředitele Národní knihovny rozhoduje lidovecký ministr. „Tyhle věci mohou do jisté míry ovlivnit vztahy uvnitř KDU,“ myslí si Ježek.  

Spory kolem Národní knihovny trvají už víc než rok a půl. Pokud se nová budova z rysu architekta Jana Kaplického nepostaví, celým případem se bude zabývat i soud.