Řidičům na Vysočině zdarma zkontrolují auta

Jihlava - Policisté uspořádají na Vysočině od poloviny příštího týdne dopravněbezpečnostní akce, při kterých budou řidičům místo pokut rozdávat rady ke zlepšení technického stavu jejich vozidel. Zapojí se do nich také pracovníci autoservisů, kteří zájemcům přímo v terénu na požádání důkladně zkontrolují auta.

„Vytvoříme kontrolní stanoviště, která budou moci zájemci navštívit. Obdobnou akci jsme poprvé uspořádali v roce 2001 a byl o ni velký zájem,“ řekla mluvčí jihlavské policie.

Odborníci zkontrolují stav oleje v autě, prohlédnou pneumatiky, prověří nastavení světel a podívají se na stav tlumičů. Součástí kontroly bude i prověrka tachometru každého auta, aby řidiči věděli, zda toto zařízení ukazuje přesně. Do kontrol se zapojí i pracovníci Českého červeného kříže. Zaměří se na kontrolu lékárniček, případně poučí o první pomoci.

První z kontrol začne příští středu odpoledne na Husově náměstí v Polné. Kontrolní stanoviště se v nadcházejících dnech přesune do Jihlavy, Telče a Třeště. Cílem akce nazvané Vysočinou na silnicích bezpečně je zlepšit technický stav vozidel. Podle policejní mluvčí jsou při každé kontrolní akci na Jihlavsku zabaveny dva až tři technické průkazy od vozidel.