Teplický sjezd: Zelení dál s Bursíkem nebo s Kuchtovou?

Praha - Zelení budou na víkendovém sjezdu v Teplicích volit mezi současným šéfem Martinem Bursíkem a jeho statutární zástupkyní Danou Kuchtovou. Přes odpor části regionálních funkcionářů Bursík prosadil svolání sjezdu několik měsíců před řádným termínem, aby si utvrdil mandát, zkrotil vnitrostranickou opozici v čele s Kuchtovou a upravil stanovy ve prospěch jednotného vedení. Vedle Kuchtové a Bursíka se bude o předsednickou funkci ucházet ještě pardubický zastupitel Jan Linhart.

Strana zelených slavila v červnu 2006 historický volební úspěch a loni v lednu se stala poprvé vládní stranou. Únorový sjezd strany pak nemohl ve světle těchto úspěchů dopadnout jinak než přesvědčivým znovuzvolením Martina Bursíka do předsednického křesla. Po roce a půl je však situace jiná a před nadcházejícím sjezdem se ve straně rozpoutal ostrý boj o moc mezi křídlem současného předsedy Bursíka a příznivci první místopředsedkyně Dany Kuchtové.

Bursík hrozí, že v případě prohry odejde nejen z vedení strany, ale i z koaliční vlády. Podobně se vyjádřil také ministr školství Ondřej Liška a hovořit o svém dalším působení v případě vítězství Kuchtové by chtěl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. K němu jedinému má Kuchtová výhrady, soudí, že ministr zahraničí dělá svou politiku, nikoli politiku zelených.

U zelených nejde jen o vedení, ale i o stanovy a o koalici

Na mimořádném sjezdu se však bude rozhodovat i o podobě stranických stanov, které v současnosti dovolují vznik dvou mocenských center. Bursík chce omezením pravomocí republikové rady odstranit „dvojkolejnost“ vedení strany, což Kuchtová považuje za centralizaci moci.

Předmětem sporu obou stranických rivalů je zejména vztah k vládní koalici. Bursík tvrdí, že Kuchtová chce zelené ze současné koalice odvést a v opozici spolupracovat s ČSSD. Naopak Kuchtová Bursíkovi vyčítá, že stranu vede příliš doprava a je někdy loajálnější ke koalici než k vlastní straně. Spekulace o vystoupení z koalice Kuchtová odmítá, chce prý dodržet uzavřenou koaliční smlouvu.

Zelení se přou již od nástupu do vlády 

Asi nejviditelnějším sporem Bursíkova liberálnějšího křídla a levicovější Kuchtové je postoj k plánovanému umístění americké protiraketové základny v Česku. Konflikty uvnitř zelených se pak naplno otevřely začátkem loňského října, kdy byla tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová kvůli problémům s evropskými fondy donucena ministerstvo opustit. Příznivci bývalé předsedkyně Jihočeských matek Kuchtové Bursíkovi tehdy vyčítali, že se za svou ministryni dostatečně nepostavil. V první polovině letošního roku se pak rozhádal i poslanecký klub - v červnu dokonce poslankyně Olga Zubová a Věra Jakubková zvažovaly odchod z klubu.

Strana zelených

Strana zelených vznikla v lednu 1990.
Počet členů: Letos v červenci měla strana 2450 členů.
Vedení strany: Martin Bursík byl zvolen 24. září 2005.
Účast ve vládě: Od 9. ledna 2007 mají ve vládě čtyři křesla.
Ve volbách v roce 2006 strana získala 6,29 procenta hlasů a šest mandátů.

O vedení strany se rozhodne v sobotu

Premiér Mirek Topolánek, který uvedl, že o zelené v koalici stojí, ať už je bude vést Bursík, či Kuchtová, osloví zhruba 420 delegátů sjezdu v pátek odpoledne. Jiřího Čunka na sjezdu zastoupí místopředseda KDU-ČSL David Macek. Prezidenta Václava Klause ani předsedu opoziční ČSSD Jiřího Paroubka zelení do Teplic nepozvali. Pokud se delegáti sjezdu, který uvede heslo „Zelená pro kvalitu života“, neodmítnou předsednictvem navrhovaný program, k volbě nového předsednictva přistoupí v sobotu dopoledne, na hlasování je v programu vyčleněno také odpoledne.