Nově vzniklý výbor chce bránit Marcelu Urbanovou

Praha - V Praze dnes vzniklo nové sdružení, Výbor na obranu Marcely Urbanové, které chce bránit klíčovou svědkyni v kauze vicepremiéra Jiřího Čunka. Policisté totiž v červnu obvinili bývalou Čunkovu sekretářku z trestného činu křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku. Za to jí hrozí 3 až 10 let vězení. Není ale dosud jisté, zda proces vůbec začne. K případu se shromažďují další podklady. Případná obžaloba by mohla padnout v listopadu.

Sdružení chce být Marcele Urbanové hlavně morální oporou. Hlavní snahou je prý shromažďovat co nejvíce informací o případu a podávat je veřejnosti. Členové výboru zdůraznili, že nebojují za osvobození Urbanové, ale chtějí se zasadit o obranu jejích práv. Veřejnost chtějí informovat pomocí internetových stránek, které mají vziknout.

Urbanová, která byla v rozmezí let 1998-2005 sekretářkou někdejšího starosty Vsetína Jiřího Čunka, byla klíčovou svědkyní v případě jeho stíhání za údajnou korupci. Čunek nakonec nebyl odsouzen, naopak Urbanová je teď stíhána za křívé svědectví. Podle sdružení jde i o celý právní řád. „Státní zástupce, který měl dostatek důkazů na podání obžaloby, obžalobu nepodal a porušil tím závažným způsobem zákon,“ domnívá se novinář Petr Uhl.  

Bráníme vymahatelnost práva v Česku 

Problém je v tom, že Urbanová způsobila ministrovi tzv. značnou škodu, během vyšetřování případu byl totiž zbaven vládních funkcí a přišel tak o víc než půl milionu. A to je důvod, proč Urbanové hrozí za křivé svědectví až deset let. Výbor však zdůrazňuje, že tvrzení „je-li Čunek nevinen, pak je vinna Urbanová“ neodpovídá ani právu ani logice. Zakládající členové, mezi které patří například novináři Petr Uhl a Jan Šnajdr, nebo politologové Rudolf Kučera  a Jiří Pehe, zdůraznili finanční i stranicko-politickou nezávislost celého sdružení.

Marcela Urbanová do Prahy ze Vsetína nedorazila. „Nesmírně si té aktivity vážím. Na druhou stranu přemýšlím, proč je vůbec třeba pro vymahatelnost práva ustanovovat takovéto výbory,“ řekla ČT. Cení si i ale toho, že lidé, které zná jen z médií, jdou se svojí kůží na trh v zájmu vymahatelnosti práva v Česku.