Automobilka Nissan uvede na japonský trh naftový vůz

Tokio - Nissan Motor se tento měsíc stane po šesti letech první japonskou automobilkou, která uvede na domácí trh osobní vůz s naftovým motorem. Sportovně-užitkový model s názvem X-Trail 20GT se začne v Japonsku prodávat ve druhé polovině září.

Nissan vyvinul motor nového vozu ve spolupráci s francouzským partnerem Renault. Automobil splňuje nové japonské emisní normy, které vstoupí v platnost v říjnu příštího roku a měly by být nejpřísnější na světě, napsala agentura Reuters.

V Evropě jsou naftové automobily velmi populární a na celkovém prodeji nových vozů se zde podílí více než polovinou. V Japonsku je o ně ale minimální zájem, protože zde mají pověst hlučných a neekologických dopravních prostředků.

Naftový pohon nyní nicméně získává po celém světě na oblibě, protože má nižší spotřebu než benzinový motor a jeho emise se díky novým technologiím výrazně snížily.

Jedinou automobilkou, která v současnosti v Japonsku nabízí naftové osobní vozy, je německá společnost DaimlerChrysler. Ta v zemi v srpnu 2006 zahájila prodej naftových sedanů Mercedes E 320 CDI.