Dopravní podnik Ostrava dostal dvěstětisícovou pokutu

Ostrava - Tento týden dostal Dopravní podnik Ostrava dvěstětisícovou pokutu. Drážní inspekce se rozhodla podnik potrestat za to, že po dobu několika let dostatečně nezabezpečil jednokolejnou trať, kde letos v dubnu zemřeli při srážce dvou protijedoucích tramvají tři lidé. Už před touto tragickou nehodou na jednokolejné trati několikrát hrozila kolize. V těch případech se ale nic nestalo, jedné z tramvají se vždy podařilo vycouvat. O pokutě informuje dnešní Právo s tím, že částku a důvody k pokutě Drážní inspekce oficiálně zveřejní v pondělí.

Je to už druhá letošní pokuta, kterou ostravský dopravce kvůli jednokolejce dostal. V červnu tohoto roku mu Drážní inspekce uložila milionovou pokutu za to, že neoznámil dvě mimořádné události, při nichž v minulosti na zmíněné lince proti sobě dvakrát vyjely tramvaje.

„Dopravní podnik dnes obdržel rozhodnutí o druhé pokutě, která je ve výši 200 tisíc korun. Je jeho věcí, zda se proti pokutě odvolá,“ řekl náměstek ostravského primátora Lukáš Ženatý.

Trať, na které se dubnová tragická nehoda stala a na níž byly problémy už v minulosti, nebyla proti čelnímu střetu nijak zabezpečena a vše záviselo pouze na řidičích. Právě nepozornost jednoho z nich dubnovou kolizi zavinila. Řidič jedné z tramvají Petr Hroch podle obvinění nepočkal v určeném místě na křížení s protijedoucí tramvají a vjel na jednokolejný úsek. V okamžiku, kdy se řidiči uviděli, už nemohli nehodě zabránit.

Z celkového počtu 87 cestujících při dubnové srážce tři lidé zemřeli, 11 utrpělo těžkou újmu na zdraví a léčili se víc než šest týdnů. Tři desítky dalších utrpěly poranění středně těžká a 22 lidí se zranilo lehce.