Historický jednoplošník odletěl z Bruselu na letecký den v Brně

Brusel - Historický jednoplošník Avia BH 5 dnes dopoledne na palubě dopravního letounu belgické armády odletěl do Brna, kde se zúčastní leteckého dne CIAF. Před odletem to řekl Štěpán Obrovský z Historické letky Československé republiky. Letadlo si koncem července spolu s dalším veteránem, který je již zpátky v Česku, znovu proletělo trasu historického závodu o cenu belgického krále. V tom letoun BH 5 v roce 1923 zvítězil.

Návrat dřevěného jednoplošníku ztížila závada na doprovodném vozidle, které ho mělo dovézt zpátky do Česka. „Konstrukčně 85 let staré letouny cestu vydržely, čtyři roky starý VW Transporter ne,“ uvedli letečtí nadšenci na svých webových stránkách. Náhradní, a podle členů historické letky ojedinělý, převoz jednoplošníku do Česka na palubě svého dopravního letadla Hercules C-130 nabídla belgická armáda.

Ani to se ale neobešlo bez komplikací. Hercules, kterým se letadlo mělo původně vrátit už v pátek, zůstal kvůli poruše v Afghánistánu. Belgičané proto museli připravit jiné letadlo stejného typu, odlet se kvůli tomu o den posunul. Členové historické letky ale i přes potíže oceňují bezplatnou a vstřícnou pomoc belgické armády, bez které by návrat letounu do Česka byl mnohem složitější.

Belgická armáda jim pomohla i s převozem jednoplošníku ze základny v Koksijde, kde se Avia BH 5 vzhledem k neplánovanému prodloužení pobytu mohla minulý týden představit na největším leteckém dni v Belgii. Ve čtvrtek odsud stroj letečtí nadšenci s pomocí belgických vojáků vypravili na asi 130 kilometrů dlouhou cestu do belgického hlavního města na speciálním kamionu, kterým se jinak převážejí hlavně letu neschopné stíhačky F-16.

Nyní Avii BH 5 čeká představení na šestém ročníku leteckého festivalu CIAF v Brně, který dnes dopoledne začíná na letišti v Tuřanech. Podle pátečního vyjádření členů historické letky uvidí zájemci letadlo ve vzduchu pravděpodobně v neděli, vyloučen ale není ani dnešek.

Letadla Avia BH 5 a Avia BH 1 koncem července odstartovala z letiště v pražských Letňanech, aby po 85 letech znovu proletěla trasu závodu o cenu belgického krále. V roce 1923 na stroji BH 5 pilot Zdeněk Lhota v závodě zvítězil a z rukou belgického krále a zapáleného letce Alberta I. pak převzal první cenu.