V Praze se objevily plakáty proti Kocábovi

Praha - Na několika místech v Praze se dnes objevily plakáty zaměřené proti Michaelu Kocábovi. Ten bude na podzim kandidovat za Stranu zelených do Senátu. Plakáty s heslem "Volit Kocába je opět Trend?" narážejí na vytunelování fondu Trend, který Kocáb v roce 1991 spoluzakládal. Plakáty začali majitelé ploch, na kterých byly nezákonně vylepeny, strhávat.

Na barevných plakátech je Kocábova fotografie a text „Volit Kocába je opět Trend? Všeobecný investiční fond Trend. Tunel za 1,4 miliardy korun. Tisíce okradených občanů, 36 milionů doma. Pamatujete?“

Investiční fond Trend založil Kocáb společně s hudebníkem Martinem Kratochvílem. V polovině 90. let nad fondem získala kontrolu skupina kolem společnosti Královéhradecká brokerská, jejíž manažery letos v srpnu odsoudil královéhradecký soud za vytunelování Trendu ke třem až sedmi letům vězení. Kocáb tvrdí, že s prodejem Trendu nesouhlasil a později z vedení fondu odešel. Za prodej svého podílu ve společnosti získal přes 30 milionů korun, peníze však podle svých slov věnoval na dobročinné účely.

Podle rozsudku soudu, který zatím není pravomocný, převedli manažeři různými machinacemi z portfolií fondu akcie nejcennějších firem na jiné společnosti. Kauza, v níž bylo údajně poškozeno několik desítek tisíc drobných investorů, bývá označována za jeden z největších případů tunelování v Česku.