Organizace zdravotně postižených se bojí o své dotace

Praha - Organizace zdravotně postižených se obávají, že příští rok od ministerstva zdravotnictví nedostanou žádné dotace. Varují, že nebudou mít peníze na programy, které zlepšují život lidí s handicapem. Letos organizace dostaly 22 milionů korun, vloni dokonce 35 milionů, příští rok s nimi ministerstvo již nepočítá. Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy tím končí koncepční práce.

Tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt tvrzení, že organizace příští rok dostanou „nulu”, odmítá: „Celková částka, kterou ministerstvo zdravotnictví dává ve prospěch těchto programů, a to jak organizacím zdravotně postižených, tak pacientů, tak seniorů, je 145 milionů. Nevím, z čeho je dovozováno, že to bude příští rok nula. Mohu garantovat zhruba stejnou částku, jen se změní podmínky pro poskytnutí dotace. Peníze budou distribuovány jinak, s jinými prioritami.” Dodal ještě, že podporovat se budou jen zdravotnicky zaměřené programy. Organizační práci a platy hradit nehodlají. Organizace podle něj mají možnost získat dotace i od ministerstva práce a sociálních věcí, od krajů, měst a obcí.

S faktem, že v souvislosti s dotacemi organizacím zdravotně postižených na příští rok nelze zcela hovořit o nulové částce, souhlasí i Krása. Upozorňuje ale, že peníze dostanou pouze organizace pacientského charakteru. Před šesti lety totiž došlo k dohodě, že ministerstvo zdravotnictví bude jediné, které bude financovat činnost organizací zdravotně postižených, nepacientských. A to podle standardních pravidel pro vyrovnávání příležitostí pro osoby se zdravotním postižením přijatých OSN, k nimž se Česko přihlásilo.

Teď už tomu tak nebude, protože ministerstvo zdravotnictví zrušilo všechny grantové programy, které dříve existovaly, a vyhlásilo pouze jeden. Ten je ale zaměřen především na pacienty jako takové, což lidé se zdravotním postižením a priori nejsou. Cikrt však fakt, že by dávali peníze jenom pacientským organizacím, odmítá: „Ministerstvo vypisuje programy na příští rok jinak než v minulosti, chce podpořit programy s konkrétním efektem. Činnosti, které chce národní rada z peněz hradit, nepatří do zdravotnictví.”

Národní rada sdružuje 101 organizací, z nich se třicet věnuje koncepcím. Letos disponují s 22 miliony korun, loni měly 35 milionů, na příští rok onu diskutabilní „nulu”. Koncepční práce jsou důležité pro lepší postavení handicapovaných. Jde například o odstraňování bariér či zlepšení situace handicapovaných na trhu práce. Organizacím dále budou chybět finance nutné pro zpracovávání analýz k zákonům a také ztratí kontakt se zahraničím, protože nebudou mít na poplatky za účast na konferencích.

„Řešení je navrhnout překlenovací období a část peněz, které získalo ministerstvo zdravotnictví na projekty k obhajobě zájmů této skupiny, převést na úřad vlády, aby bylo jasně zřetelné, komu jsou peníze poskytovány,” popsal svůj plán Krása. S návrhem sice neuspěl na květnovém zasedání vládního výboru, chce ho ale prosazovat znovu, protože se domnívá, že je to jediné rozumné východisko. Na 30. srpen tak svolal mimořádný výbor, kde bude znovu prosazovat, aby byly peníze převedeny.