V příštím roce bude zrušeno sedm českých velvyslanectví a konzulátů

Praha - Ministerstvo zahraničních věcí zveřejnilo seznam sedmi velvyslanectví a konzulátů, které během příštího roku zruší. V budoucnu jich bude zřejmě ještě víc. Češi ale bez pomoci nezůstanou, protože na místech bez českého zastoupení se o ně musí postarat úřad jiné země Evropské unie.

Zeštíhlení sítě zastupitelských úřadů je podle ministerstva zahraničí reakcí na blížící se vstup do Schengenského prostoru. A také, jak říká ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg, způsobem, jak ušetřit: „Vzhledem k rozpočtovým škrtům jsem z toho musel vyvést nějaký konsekvence.”

V průběhu příštího roku tak zaniknou ambasády v Singapuru, Uruguay a Zimbabwe a zruší se generální konzuláty v Bonnu, Katovicích, Milánu a v jihoafrickém Kapském Městě. Se snížením počtu úřadů bude zřejmě Černínský palác v budoucnu pokračovat. Podle diplomatů je rušení takovýchto míst velmi citlivý proces, což potvrzuje i jeden z bývalých diplomatů Aleš Pospíšil: „Rušení zastupitelských úřadů je velice závažný krok, který může zpřetrhat velice dlouhodobě budované vazby.” Někteří odborníci proto namítají, že by místo zrušení ambasád stačilo, kdyby se uskromnily. „Je oprávněná diskuze o tom, zda nepronajmout místo nějaké vily kancelář, zda neušetřit na personálu,” konstatuje Cyril Bumbálek z nevládní organizace Asociace pro mezinárodní otázky.

Co bude český občan dělat v místě bez českého úřadu? Od vstupu do Evropské unie se může obrátit na konzula libovolné členské země Unie. Na takovém úřadu se ale s češtinou nesetká. „Jelikož neexistuje úřední povinnost komunikovat s občanem v jeho mateřském jazyce, nelze očekávat, že se český občan dovolá této pomoci česky,” potvrzuje tiskový mluvčí ministerstva zahraničí Jiří Beneš.

Jak důležité je mít v daném místě konzulát se někdy nedá odhadnout. Třeba v roce 2004 ministerstvo uvažovalo o zrušení místa konzula na ambasádě v thajském Bangkoku. Po tsunami, které zasáhlo jihovýchodní Asii na konci téhož roku, se stal úřad jedním z nejvytíženějších.

Ministerstvo zahraničních věcí zřídilo v posledních dvou letech celkem sedm nových velvyslanectví a konzulátů, například v Afghánistánu nebo v kanadském Torontu. Se vznikem dalších zastupitelských úřadů ale zatím nepočítá.