Lékaři bojují proti nesmyslným sankcím za bezplatné ošetření

Praha - Zavedení poplatků za ošetření rozdělilo lékaře na dva tábory. Jedni je vítají, druzí odmítají. Obě strany jsou ale proti sankci 50 tisíc korun za nevybrání peněz od pacienta. O pokutě se navíc dozvěděly až tento týden - přibyla totiž v rámci pozměňovacích návrhů.

Sdružení ambulantních specialistů už proto dnes zaslalo poslancům dopis, ve kterém je žádá, aby ještě zvážili, zda reformu v tomto znění podpoří. „Zdá se nám nepřiměřená výška pokuty a zdá se nám nepřiměřené, že za jeden přestupek může být lékař potrestán víckrát,” vysvětluje námitky místopředseda Sdružení ambulantních specialistů Zoran Jojko.

Ustanovení sice dává lékaři povinnost vybrat peníze od pacienta, zároveň ale neukládá žádné sankce tomu, kdo odmítne zaplatit. A lékař má navíc povinnost každého člověka ošetřit. „Dokonce to může vést i k tomu, že ten lékař to zaplatí za toho pacienta raději sám, než aby se vystavoval riziku sankce,” dodává Václav Šmatlák ze Sdružení praktických lékařů.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt také upřesňuje informaci o nepostižitelnosti pacienta: „Pacient bude postihován jako v jakýchkoli jiných oblastech života. Není přímá sankce v zákoně, ale vztahují se na to jiné předpisy, stejně jako když nebudete platit bydlení.”

Podle ministertva zdravotnictví budou pojišťovny lékaře trestat pokutou jen v případech, kdy nevyberou za vyšetření opakovaně. Někteří lékaři už totiž dopředu avizovali, že budou vybírání poplatků sabotovat.