Unikátní operace plicní hypertenze zachraňuje životy už třetí rok

Praha - Lékaři z Kardiocentra Všeobecné fakultní nemocnice v Praze už třetím rokem zachraňují život pacientům s plicní hypertenzí. A mají skvělé výsledky - patří mezi pět nejlepších center na světě. Skoro šedesát lidí tady už podstoupilo náročnou operaci, při které lékaři pacienta podchladí na 17 stupňů a z těla mu vypustí krev.

Nevyléčitelná plicní hypertenze, neboli zvýšený tlak v plicích, je choroba, kterou před třinácti lety onemocněl Lubomír Horák. Od té doby se jeho zdravotní stav postupně zhoršoval. „V současné době vyjdu tak jedno až dvě patra a po rovince ujdu asi tak 200 až 300 metrů,” popisuje Lubomír Horák.

Plicní hypertenzi způsobují krevní sraženiny z cév, které se uvolní a ucpou plicnici. Pacient pak nemůže dýchat a zvětšuje se mu pravá část srdce. „Týká se to věkových skupin od jednadvaceti let až do padesáti let,” říká kardiochirurg Tomáš Grus.

Zatímco dříve lidé s touto diagnózou žili jen několik let, nyní jim operace dává šanci na nový život. Lékaři připojí pacienta na mimotělní oběh. Aby mohli operovat uvnitř cév, musejí vypustit pacientovi z těla krev a zastavit srdce. Navíc ho podchladí a hlavu mu zabalí do ledového obkladu. Kardiochirurg Jaroslav Lidner vysvětluje, že je to hlavně kvůli ochraně mozku.

Mozek by bez kyslíku vydržel jen pět minut. Při podchlazení se ale nepoškodí ani po dvaceti minutách. Lidner dodává: „Další postup je, že se otevře postupně levá a pravá větev plicnice a z ní se odstraní změněná část stěny plicnice s tromby, které tvoří zúžení.”

Týden po operaci už pacienti obvykle začínají chodit a problémy s dechem jsou pryč. Lubomír Horák doufá, že po zákroku bude opět moci hrát stolní tenis nebo třeba fotbal. Lékaři předpokládají, že pacienta z nemocnice pustí za dva týdny.