Do Košic se vrátilo 26 lidí z havarovaného autobusu v Chorvatsku

Košice - Do Košic se vrátil speciál slovenské vlády s 26 lidmi, kteří v Chorvatsku přežili nehodu autobusu. Většina z nich je v dobrém stavu. Devatenáct pasažérů z 26 ošetřili lékaři v košické nemocnici, odkud je propustili do domácího ošetřování. Zůstaly v ní jen dvě ženy. Slovenský autobus na dálnici mezi Záhřebem a Splitem narazil v plné rychlosti do betonového mostního pilíře. Na místě 14 lidí z 49 pasažérů zemřelo a 9 zraněných zůstává v chorvatských nemocnicích.

Pasažérka hospitalizovaná v košické nemocnici novinářům popisovala, jak k nehodě došlo. Prý byla tma, autobus havaroval těsně nad ránem a většina cestujících ještě spala. Nedokázali proto rychle zareagovat a proto byly následky tragické. Čtrnáct osob přišlo o život. Žena ovšem ocenila rychlý a profesionální zásah záchranářů.

Jedna z žen ležících v košické nemocnici má poraněnou krční páteř, ale zlomenina páteře se podle přednosty kliniky úrazové chirurgie košické nemocnice Miroslava Kitky nepotvrdila. „Druhou ženu čeká v nejbližších dnech operace zlomené ruky,“ řekl Kitka.

Stabilizovaný, ale nadále velmi vážný je i stav Slováků, kteří zůstávají v lékařském ošetření chorvatských zdravotníků. V nemocnici v chorvatském Gospiči leží s méně závažnými zraněními pět slovenských pasažérů a v Rijece byl hospitalizován jeden.

Příčiny nehody vozidla, které vezlo 49 lidí, zatím nejsou známé. Chorvatská policie při vyšetřování příčin jedné z nejvážnějších dopravních nehod v Chorvatsku stále pracuje se dvěma verzemi. Jde o mikrospánek řidiče a nebo o defekt pneumatiky.

Slovenská vláda dnes vyhlásila v souvislosti s tragédií na úterý jednodenní státní smutek, uvažuje i o tom, že by pozůstalé obětí odškodnila. Český prezident zaslal slovenskému partnerovi soustrastný telegram. Totožnost obětí zatím není známá, na identifikaci ostatků pracují chorvatské úřady.     

Slovenské ministerstvo zahraničí zřídilo pro příbuzné cestujících zvláštní telefonní linku, na kterou se mohou obracet, pokud chtějí informace o zdravotním stavu svých příbuzných.