Ústavní soud odmítl stížnost Urbanové proti trestnímu stíhání

Brno - Ústavní soud zamítl stížnost bývalé sekretářky Jiřího Čunka Marcely Urbanové. Té se nelíbilo, že ji policie začala stíhat pro křivou výpověď. Soud se vůbec nezabýval jádrem sporu, stížnost hned odmítl jako nepřípustnou. Podle soudu totiž Urbanová nevyužila všechny možnosti obrany a stížnost tak vůbec nemohla podat.

Urbanová byla v kauze Jiřího Čunka klíčovou svědkyni v obvinění z korupce. Policie ale vicepremiérovi nic neprokázala a stíhání zastavila. Karta se poté obrátila a policie stíhá Marcelu Urbanovou. Za křivou výpověď jí hrozí až deset let vězení, Čunek byl totiž kvůli její výpovědi zbaven vládních funkcí. Tím měla vicepremiérovi způsobit značnou škodu. 

Policie zahájila trestní stíhání Urbanové letos v červnu. Urbanová si u Ústavního soudu stěžovala, že tímto trestním stíháním a postupem policie došlo „k naprosté devastaci jejího soukromého, osobního, rodinného i profesního života.“ Ústavní soudkyně Eliška Wagnerová ale poukazuje na to, že každé trestní stíhání představuje omezení práva na soukromí. Urbanová navíc měla jiné možnosti, jak se proti tomu bránit, než je ústavní stížnost.