Soukromý vlastník nabídl pozemky na stavbu knihovny, místo zatím tají

Praha - Budova nové knihovny by mohla podle ředitele Národní knihovny Vlastimila Ježka stát i jinde. Soukromý vlastník nabídl pozemky, které splňují původní požadavky. Jsou v širším centru Prahy, mimo záplavovou zónu a dobře dopravně obslužné. K dispozici mají také inženýrské sítě. Ježek pouze upřesnil, že leží mimo památkovou rezervaci. S ohledem na přání vlastníka ale odmítl jejich konkrétní polohu sdělit. Písemná nabídka by mohla být hotová už tento, nebo příští týden.

„Nabídku jsme rozhodně neodmítli a zkoumáme ji. Zatím proběhlo pouze ústní jednání,“ řekl ČT Ježek. Majitele pozemku podle svých slov požádal, aby nabídku předložil písemně, nebo s knihovnou uzavřel předběžnou dohodu, která sice k ničemu nezavazuje, ale bude obsahovat závaznou nabídku k určitému datu. „Dokud nebudu písemnou nabídku mít, nechci o ní ani moc jednat,“ dodal Ježek.

Podle Ježka je sice otázka pozemků důležitá, je ale třeba odstranit stav právní nejistoty, který stavbu nové budovy knihovny provází. „Našim úkolem je postavit novou budovu knihovny, a ne příštích deset let strávit debatou, jestli magistrát vydá nebo nevydá Letnou,“ připomněl Vlastimil Ježek.

Kauzou se mimo jiné zabývá i úřad veřejného ochránce práv. Žalobu podal i ateliér HŠH, který se domáhá doplacení rozdílu mezi druhým a třetím místem v soutěži. Na průběh celé soutěže navíc existují dva protichůdné právní názory. „Musí se proto rozhodnout, který z nich pro nás bude směrodatný,“ doplnil Ježek.