Kocáb považuje v boji o Senát plakáty s Trendem za podpásovku

Praha - Kandidát zelených do Senátu Michael Kocáb se ohradil proti plakátům připomínajícím jeho účast v kauze vytunelovaného fondu Trend. Na několika místech Prahy se objevily o víkendu. Kocáb už dříve prohlásil, že o tunelování nevěděl a že ho odsuzuje. Svůj zisk věnoval na dobročinné účely. V souvislosti s kauzou podal tři soudní žaloby. Že se na tunelování nepodílel, prokázalo policejní vyšetřování.

„Podpásovky tohoto typu jsem předpokládal, ale vracet je osobně nebudu. Presumpce neviny by neměla být v demokratické společnosti prázdným pojmem,“ uvedl. I proto, aby se takové metody na české politické scéně nestaly pravidlem, chce hudebník opět vstoupit do aktivní politiky.

Plakáty vylepené v centru Prahy ještě v neděli zmizely, protože šlo údajně o černý výlep. Na barevných, profesionálně tištěných plakátech byla velká Kocábova fotografie a text „Volit Kocába je opět Trend? Všeobecný investiční fond Trend. Tunel za 1,4 miliardy korun. Tisíce okradených občanů, 36 milionů doma. Pamatujete?“.

Investiční fond Trend založil Kocáb společně s hudebníkem Martinem Kratochvílem. V polovině 90. let nad fondem získala kontrolu skupina kolem společnosti Královéhradecká brokerská, jejíž manažery letos v srpnu odsoudil královéhradecký soud za vytunelování Trendu ke třem až sedmi letům vězení. Za prodej svého podílu ve společnosti získal přes Kocáb 30 milionů korun.

Podle rozsudku soudu, který zatím není pravomocný, převedli manažeři různými machinacemi z portfolií fondu akcie nejcennějších firem, například pražského obchodního domu Kotva, na jiné společnosti. Kauza, v níž bylo údajně poškozeno několik desítek tisíc drobných investorů, bývá označována za jeden z největších případů tunelování v Česku.

Vydáno pod