Soud o 12milionové odškodné za záměnu dětí bude pokračovat 16. září

Brno - Dvanáct milonů žádají jako odškodné dvě rodiny, kterým sestry třebíčské nemocnice zaměnily dcery Nikolu a Veroniku. Každá z rodin žádá za způsobenou psychickou újmu 6 milionů korun, ovšem nemocnice je ochotná dát dohromady jen 600 tisíc. Rodiny proto podaly žalobu na ochranu osobnosti. Soudce Michal Ryška zahájil dnešní jednání u Krajského soudu v Brně výzvou ke smíru a k dohodě na odškodném. Rodiny se ale se zástupci nemocnice nedohodly. Jednání bude pokračovat 16. září. Podle soudce ale ani tento den verdikt v kauze nepadne.

Rodiny budou muset nyní prokázat, že jim vznikla velká psychická újma odpovídající vysokému odškodnému. Na jejich výslechy ale dnes nedošlo. Právní zástupce rodin Igor Veleba  ale připustil, že jeho klienti jsou připraveni požadovanou částku v případě úspěchu snížit, a to dokonce výrazně. Dnes také přednesl žalobu, podle které záměna dětí zasáhla do práva na osobní a rodinný život jeho klientů. Citovou a psychickou újmu přirovnal k tomu, jakoby se oba rodičovské páry musely smířit se smrtí dítěte.

Právní zástupce nemocnice Ondřej Dostál se domnívá, že požadavek rodin přesahuje únosnou míru. Výše odškodného musí být podle zákona přiměřená. Nesmí být tedy tak vysoké, aby nemocnici finančně položilo.
Matky žádají tři a otcové dva miliony korun. Každému z dětí by pak měl být vyplacen milion. Na rodiče a děti se budou zadávat nové psychiatrické a psychologické posudky, které by měly dokreslit trauma, které rodiny prožily. Spor je v Česku naprosto ojedinělý. Rozhodnutí soudu tak bude mít vliv i na další obdobné případy.

Podobná kauza se v ČR dosud neřešila

Právě 9. prosince 2006 se v třebíčské porodnici narodily dvě holčičky. Jaroslavě Trojanové a Liborovi Brožovi z Jabloňova na Žďársku se narodila dcera Nikolka (3,30 kilogramu) a v ten samý den přišla na svět i Veronika Čermáková (2,65 kilogramu). O den později se otci Nikolky zdálo divné snížení váhy jeho dcery z 3,30 na 2,65 kilogramu. Personál tehdy uvedl, že se při vážení stala chyba. I druhá matka měla rozdílné informace o váze dítěte.

Záměnu odhalil spor o otcovství

Broža v březnu 2007 kvůli podezření, že dítě není jeho, podstoupil test DNA. Zdálo se mu, že mu holčička není podobná. Test ukázal, že není biologickým otcem Nikolky. Jeho spor o otcovství se dostal až ke žďárskému soudu. Jeho partnerka Trojanová stále trvala na tom, že dítě má s ním. Test DNA pak u ní prokázal, že ani ona není biologickou matkou Nikolky. O podezření na záměnu dětí se dozvěděla nemocnice. Podle tisku se původně snažila jednat s rodiči, aby případ nezveřejňovali. Záměnu kojenců potvrdilo loni v říjnu i vyšetřování policie.

Svou odpovědnost za záměnu dětí přiznala třebíčská nemocnice 12. října 2007. Své místo museli opustit primář a vrchní sestra dětského oddělení, vedení nemocnice ale později rozhodlo, že se mohou vrátit. Celkem ředitel nemocnice potrestal sedm lidí.

Rok po narození se děti vrátily k biologickým rodičům

V listopadu policie případ odložila, spáchání trestného činu nezjistila. Příčinou záměny dětí bylo zřejmě selhání lidského faktoru. Podle závěrů nemocnice děti zaměnila sestra v době do tří hodin po porodu. Nepodařilo se však zjistit, která pracovnice dětského oddělení záměnu způsobila.

Loni před Vánocemi se děti vrátily k biologickým rodičům - Nikola k Čermákovým do Přibyslavic a Veronika k Liboru Brožovi a Jaroslavě Trojanové do Jabloňova. Od kraje Vysočina dostala každá z rodin 100.000 korun na náhradu výdajů, které jim vznikly chybou nemocnice, jíž kraj zřizuje.

Vývoj třebíčské záměny novorozenců

  • 9. prosince 2006 - záměna holčiček v třebíčské porodnici
  • září 2007 - žďárský soud začal řešit spor o otcovství Broži
  • říjen 2007 - policejní vyšetřování později záměnu novorozenců potvrdilo
  • 11. října 2007 - soud potvrdil, že Broža není otcem dítěte, které vychovával s Trojanovou, ale jeho dítětem je holčička, kterou vychovávali Čermákovi
  • 12. října 2007 - třebíčská nemocnice potvrdila, že nese odpovědnost za záměnu dětí
  • prosinec 2007 - děti se před Vánocemi vrátily ke svým biologickým rodičům