Armáda nakoupí 107 Pandurů, na dalších 110 obrněnců vypíše tendr

Praha - Představitelé ministerstva obrany na dnešním jednání výboru pro obranu potvrdili, že česká armáda chce nakoupit 107 transportérů Pandur od firmy Steyr. Prvních sériových kusů by se mohla dočkat již na přelomu tohoto roku. Armáda zároveň uvažuje o nákupu dalších nejméně 110 kusů lehkých obrněných vozidel.

„Otázkou zatím zůstává cena transportérů, o které se ještě bude jednat. Původně mělo jít o kontrakt na 230 vozidel za více než 20 miliard korun,“ říká redaktor ČT Tomáš Vlach s tím, že ušetřené peníze by armáda chtěla použít na nákup lehkých obrněných aut. To po dnešním jednání sněmovního výboru pro obranu potvrdil ředitel sekce vyzbrojování ministerstva Jiří Staněk. Na zakázku, jejíž cena by se mohla blížit čtyřem miliardám korun, chce ministerstvo obrany vypsat tendr. Podle Tomáše Vlacha se vychází z ceny 30 milionů korun za jedno vozidlo.

Záměr nakoupit více než sto lehkých obrněných vozidel je podle Staňka součástí střednědobého plánu na vyzbrojování armády. Do konce roku by o něm měla rozhodnout ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL). První vozidla by armáda mohla dostat v roce 2010. „Auta budou určena hlavně do mise v Afghánistánu a také proto, aby čeští vojáci mohli cvičit na stejných typech, jaké potom budou nasazeny v zahraničních misích,“ doplňuje Vlach.

Podle náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka se počet vozidel teprve upřesní, nová lehká obrněná vozidla by měla doplnit vybavení vojáků, kteří mohou být podle potřeby vysláni dokrizových situací do ciziny. Česko se k vytvoření tohoto brigádního úkolového uskupení, které počítá s asi 3000 vojáky, zavázalo v NATO. Brigáda má být do 20 dnů připravena k nasazení do mise, která může trvat až rok. „Co potřebujeme, víme přesně. Tato vozidla budou použita jako účelová, to znamená například jako dělostřelecká pozorovatelna či místo řízení velení,“ uvedl Picek a dodal, že vozidla mají doplnit kolové obrněné transportéry.