Při sčítání lidu v roce 2011 se použijí i online dotazníky

Praha - Sčítání lidu v roce 2011 čekají velké změny. Z normy, kterou dnes schválila vláda, vyplývá, že by lidé při sčítání mohli dotazníky vyplnit a poslat přes internet. Zákon má mimo jiné stanovit i údaje, které by měli Češi i cizinci v Česku statistikům za tři roky sdělovat. Zákon připravil Český statistický úřad (ČSÚ). Otázky vycházejí ze seznamu dotazů v nařízení Evropského parlamentu a Rady EU.

Sčítání lidu v roce 2011 má zajistit aktuální informace o složení obyvatel, úrovni jejich vzdělání, zaměstnání a pozici v něm, národnostním složení i náboženském vyznání. Zaměří se také na velikost rodin a kvalitu bydlení. Podle statistiků například údaje o víře, národnosti a mateřském jazyce není zatím možné jinak zjistit. Odpovědi na vyznání a národnost, ale budou nepovinné.

Podle statistiků vycházejí otázky ze seznamu dotazů v nařízení Evropského parlamentu a Rady EU. Některé z nich před časem vzbudily údiv i pohoršení. Ženy by například měly napsat to, kolik měly partnerů. Statistici ale již dříve uvedli, že se při sčítání na intimní život ptát nebudou.

Statistiky se vedou od roku 1869

Sčítání by mělo od letoška do roku 2013 stát celkem asi 2,65 miliardy korun. Vyplnění a odeslání formulářů přes internet by ale podle autorů zákona mohlo cenzus zlevnit. Zkušební elektronické sčítání by se mělo odehrát na podzim příštího roku. K tomu skutečnému musí obecní úřady lidem zpřístupnit počítače s internetem. Statistici při zpracování normy využili i podněty veřejnosti. Lidé mohli posílat úřadu své návrhy a připomínky přes internet i poštou.

V českých zemích se provádí sčítání lidu pravidelně od roku 1869 a opakuje se každých deset let. Zatím poslední sčítání lidu, domů a bytů se konalo v roce 2001. Podle konečných výsledků tehdy k 1. březnu v ČR žilo 10,230.060 lidí včetně cizinců. Akce v roce 2011 má být součástí celosvětového programu sčítání, který koordinuje OSN.

Sčítání lidu
Zdroj: ČT24