Starostové brdských obcí společně jednali o radaru

Brdy - Přes třicet starostů obcí z okolí Vojenského újezdu Brdy se dnes v poledne sešlo v Rožmitálu pod Třemšínem. Účelem jejich první společné schůzky bylo sjednocení a upřesnění postupu proti výstavbě americké radarové základny. Iniciátory schůzky byli starostové Trokavce a Příbrami - Jan Neoral (nez.) a Josef Řihák (ČSSD).

Jan Neoral chtěl o radaru jednat jen s těmi zástupci obcí, kteří s jeho výstavbou striktně nesouhlasí. Všechny ostatní, tedy ty, kteří jsou o jeho umístění ochotni byť jen trochu uvažovat, na začátku jednání vyzval, aby opustili sál. Starostové takový postup neočekávali a někteří s ním nesouhlasili. Nové prezenční listiny nakonec nepodepsali tři starostové. Jedním z nich je Jiří Hahner (ODS), zástupce Strašic. K tomu aby se postavil jednoznačně proti radaru prý nemá od své obce, ve které zatím neproběhlo místní referendum, mandát. Z jednání vystoupili také zástupci Hrádku a Spáleného Poříčí.

Starostové se dnes shodli na založení volného sdružení obcí proti radaru. Jeho jménem chtějí 5. září vystoupit na výjezdním zasedání vlády v nedalekém Spáleném Poříčí. Žádné konkrétní argumenty zatím připravené nemají, chystat je budou příští středu na pokračování schůzky v Příbrami.

Na dnešní jednání nebyl pozván vládní koordinátor pro výstavbu radaru Tomáš Klvaňa – starostové s ním jednat nechtějí. Podle nich nemá Klvaňa dostatečný mandát pro poskytování záruk ohledně základny a místo něj chtějí starostové jednat se členy vlády.

Největší obavou starostů již není možný negativní vliv radaru na lidské zdraví. Nyní připomínají spíše potenciální vojenské riziko. Přestože v několika zainteresovaných obcích již proběhla k otázce radarové základny místní referenda a další se chystají, konečné rozhodnutí bude s největší pravděpodobností v rukách českých zákonodárců. Vláda již zahájila oficiální vyjednávání, která potrvají zhruba do konce roku. Pak bude chtít Washington vědět, zda Česká republika výstavbu radarové základny povolí.