Pithart: Role Vesecké v kauze Čunek naznačuje výrazný problém v české justici

Brno - Podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta je zásah nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké ve vleklé kauze vicepremiéra Jiřího Čunka výrazně nelichotivým příkladem ovlivňování české justice. Prohlásil to v Brně na slavnostním setkání u příležitosti 15. výročí vzniku Ústavního soudu. Státní zástupkyně reagovala pozváním Pitharta na schůzku, kde mu hodlá svá rozhodnutí objasnit.

Místopředseda senátu i přes pozvání Vesecké nepředpokládá, že by svůj názor změnil. „Nikdy bych to neřekl, kdybych nebyl osobně přesvědčen. Dovedu si představit motivy jejího rozhodnutí, ale to neznamená, že jsem ochoten s nimi souhlasit,“ uvedl Pithart. Kromě odeznělé Čunkovy kauzy se vyjádřil také k obecnému stavu české justice a varoval před přílišným vměšováním politiky do oblasti práva. „Politici jsou v pokušení zkrátit ba i ošidit proceduru. Mohou tu hrát roli i povážlivější motivy než je spěchání,“ uvedl Pithart. Zdůraznil roli Ústavního soudu při kontrole zákonodárců a jejich zákonem stanovených procedur. Jeho kritice se nevyhnuly ani změny současného ministra Jiřího Pospíšila.

Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co nejvyšší státní zástupkyně případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo jeho stíhání v srpnu zastaveno.

Loni v listopadu ale Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nejvyšší státní zastupitelství poté závěry Salichova přezkoumalo a ponechalo jeho rozhodnutí v platnosti. Tím vyšetřování Čunkovy údajné korupce definitivně skončilo. Členem vlády se znovu stal letos v dubnu.

Renata Vesecká
Zdroj: ČT24