Útoky z 11. září změnily leteckou dopravu

Praha - Teroristické útoky z 11. září 2001 změnily cestování na celém světě. Změny pocítili převážně cestující na letištích, kde se změnil bezpečnostní dohled nad samotnými pasažéry, a také nad tím, co si vozí s sebou. Při detekční kontrole je cestující povinen sundat si bundu, kabát a pásek. Na vyzvání se musí například i zout a z tašky vyndat osobní počítač. Na podzim roku 2006 přibylo navíc také omezení přepravy gelů a tekutin. Průměrný čas odbavení jednoho cestujícího se tehdy prodloužilo z 20 na 40 vteřin, později se tento čas zase o něco zkrátil.

Po 11. září zavedla Česká republika na letišti nová bezpečnostní opatření. V 2006, pak došlo k jejich dalšímu nárůstu, když se pasažér letu z Velké Británie do Spojených států údajně pokusil vytvořit výbušninu smícháním dvou kapalin. „Pokud bude ve světě hrozba terorismu, jaká je dnes, bezpečnostní opatření nebudou menší. Možná budou na stejné úrovni, ale domnívám se, že se budou stále zpřísňovat,“ soudí Martin Hlava, vrchní ředitel divize Bezpečnosti Správy letišť Praha. Někteří cestující si sice podle něj na prohlídky stěžují, ale s tím se nedá nic dělat.

Konkrétně letiště v Ruzyni je podle něj z hlediska bezpečnosti na vysoké úrovni a zaměstnanci jsou uvědomělí. Pokud by si všimli podezřelých osob v areálu, okamžitě by jejich přítomnost nahlásili. Obezřetní jsou ale také sami cestující: „Hodně cestujících nám volá jak mobilem, tak z pevné linky na operační střediska a dispečinky, že někde někdo nebo něco je, kde by nemělo být.“