Desetiletá Kristýnka je již u otce v Itálii, soud i úřad pro ochranu dětí jsou pod palbou kritiky

Bechlín (Litoměřicko) - Desetiletá Kristýnka, kterou včera přímo ve škole vyzvedli exekutoři, je už u otce v Itálii. Organizace, které hájí zájmy dětí, kritizují způsob předání, ale i fakt, že mu soud ani úřad pro mezinárodněprávní ochranu nedokázaly zabránit, přestože k tomu měly příležitost.

V nové instrukci na odebírání dětí, která platí od dubna loňského roku, je podle právničky z Nadace Naše dítě stanoveno, že „v případě, že je výkon exekuce pro dítě nesnesitelný a způsobuje mu velkou újmu, může být exekuce i přerušena“. To mohli udělat sociální pracovníci, kteří s návratem Kristýny do Itálie nesouhlasili, ale patřičné kroky k tomu neprovedli. Monika Legnerová z vedoucí odboru sociálních věcí v Roudnici nad Labem je toho názoru, že pokud by došlo k odložení výkonu rozhodnutí, situace by se zřejmě jenom protahovala a způsobilo by to dítěti další trauma.

Matka však má nyní o Kristýnku strach, protože existuje podezření, že ji otec sexuálně obtěžoval. Jak se Kristýnce u otce v Itálii daří, bude podle slov jeho ředitelky Lenky Pavlové sledovat Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí: „Jsme připraveni s orgánem italské strany celou situaci sledovata zjišťovat zprávy o té dívce.“

Aby další děti při odebírání netrpěly jako Kristýnka, připravilo pět ministerstev novelu občanského soudního řádu, jejíž součástí je třeba podmínka, že by dítě měli odebírat vyškolení odborníci a že by dítě mělo i navykací režim. „V praxi to znamená, že na základě posudku psychologů se stanoví co nejšetrnější způsob, jak si navyknout na druhého rodiče,“ upřesňuje mluvčí ministerstva spravedlnosti Jitka Zinke. Exekuce podle nových pravidel minula Kristýnku o jeden měsíc; nový občanský soudní řád má totiž začít platit již v říjnu.