Česku hrozí obnovení víz do Kanady

Praha - Již 466 žadatelů o azyl z Česka evidují kanadské úřady. Při dosažení hranice pěti set žádostí by přitom mohla být opět zavedena vízová povinnost s Kanadou. Zvýšení počtu romských žadatelů o azyl v Kanadě proto dnes probrala Rada vlády pro národnostní menšiny, které se zúčastnil také výkonný tajemník Grémia romských regionálních představitelů Ladislav Bílý. Ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková je přesvědčená, že zavedení víz Česku nehrozí.

Příčinou zvýšení počtu romských žadatelů je podle premiéra Mirka Topolánka spíše jejich ekonomická situace než porušování lidských práv. „Někteří Romové byli zadluženi u lichvářů a odchod do Kanady pro ně byl východiskem ze situace,“ potvrdil člen Rady vlády Vojtěch Lavička.

Stehlíková uznala, že v oblasti odstraňování diskriminace kvůli etnickému původu je ještě mnoho práce. Je však toho názoru, že v České republice nedochází k pronásledování a perzekuci Romů či kterékoli jiné skupiny obyvatelstva ze strany státu, a tudíž není důvodu k masovým žádostem o azyl v jiné zemi. Romové, kteří pociťují ohrožení, by navíc podle Stehlíkové měli nejprve hledat pomoc u státních orgánů, vládní rady pro romské záležitosti i občanských nevládních organizací.

Sama ministryně se do Kanady chystá v říjnu. V rámci návštěvy chce do ČR pozvat kanadské úředníky, aby se na situaci podívali sami a přesvědčili se, že zdejší Romové obavy o život mít nemusí. Doložila to citacemi ze statistik, podle nichž v Česku v minulých letech podíl rasově a extremisticky motivovaných trestných činů dlouhodobě nepřekročil hodnotu 0,1 procenta; loni to dokonce bylo pouze 0,05 procenta.

Česko uvažuje o uzavření dohody o bezpečné zemi původu. Češi by v takovém případě o azyl v Kanadě žádat nemohli. „Tímto směrem vykročila celá Evropská unie, my bychom mohli o dohodu usilovat přednostně,“ dodala Stehlíková.

Počet žadatelů o azyl v Kanadě roste od zrušení vízové povinnosti loni v listopadu. Do poloviny července podalo žádost zhruba 470 lidí z Česka. Kanada sice zatím nechce víza pro naše občany znovu zavést, situace však vyvolává napětí na obou stranách.

Džamila Stehlíková
Zdroj: ČT24