Politici ještě před rozhodnutím Ústavního soudu přemýšlejí, co s Lisabonskou smlouvou

Praha/Brno - Ústavní soudci Lisabonskou smlouvu teprve studují, politici už chystají možné scénáře, jak s jejich rozhodnutím naložit. Ústavní soud musí posoudit, jestli je dokument v souladu s českou ústavou, nebo ne. A politici už přemýšlejí, jak si poradit, když soud smlouvu neschválí.

Bude se muset měnit ústava, nebo se bude vyjednávat o výjimce pro Česko u Evropské unie? Premiér Mirek Topolánek preferuje změnu ústavy. Jenže názory, jak z případného problému ven, se liší. A nejen mezi stranami, ale i uvnitř ODS.

Například europoslanec za ODS Jan Zahradil říká: „Změna ústavy je určitě legitimní, ale to není proces na krátkou dobu, to se nedá stihnout mezi Mikulášem a Ježíškem.“ Europoslanec Jan Zahradil by proto byl pro vyjednání výjimky u Evropské unie, která by pro Česko upravila ty části smlouvy, které by byly neslučitelné s českou ústavou. Podle něj o ratifikaci Lisabonské smlouvy evropské země, zvlášť ty velké, stojí natolik, že by s výjimkou nedělaly potíže.

Lidovci a zelení mají jiný recept. „Je třeba smlouvu ratifikovat a potom, bude-li třeba, měnit ústavu,“ prohlásil Cyril Svoboda (KDU-ČSL). Předseda Strany zelených Martin Bursík se domnívá, že kdyby došlo ke kolizi s ústavou, mělo by dojít k široké politické shodě jak nad samotnou ratifikací, tak nad návrhy novely ústavy.

Pro dohodu na změně ústavy, a to i po ratifikaci, by byli také sociální demokraté. Předseda jejich poslaneckého klubu Michal Hašek říká: „Tam, kde by se nejevila taková dohoda, bychom se měli pokusit vyjednat výjimku s Evropskou unií.“

Pro změnu ústavy se už dříve vyjádřil i exprezident Václav Havel. Ústavní soud kvůli posuzování Lisabonské smlouvy přerušil projednávání všech ostatních kauz. Do dvou měsíců by měl svolat první veřejné slyšení. Soudci budou posuzovat jen sedm článků, které ve své stížnosti napadli senátoři. Do doby, než rozhodnou, je ratifikace dokumentu pozastavena. Premiér Topolánek chce, aby parlament Lisabonskou smlouvu ratifikoval s ohledem na české předsednictví EU do konce roku.