I Česko má leteckou policii

Praha - Přestože si možnost únosu letadla na českých linkách téměř nikdo nepřipouští, cestují také na palubách českých letadel takzvaní air marshalové. Celkem jsou jich čtyři desítky a moc se o nich neví. V letadlech se speciálně trénovaní policisté, kteří přesně vědí, co dělat v případě teroristický útoků, objevili po 11. září 2001.

V letadle jsou air marshalové oblečení v civilu k nerozeznání od ostatních cestujících. V případě únosu ale ví, jak účinně zasáhnout, aniž by ohrozil let. „Air marshal je taková pojistka bezpečnosti letadel, kteří mají za úkol zachránit letadlo v případě, že by se jej někdo pokusil unést,“ vysvětluje jeden z nich.

Nasazováni jsou denně. Na jednoho policistu připadá měsíčně až deset letů. Únos letadla zatím neřešili. Mají ale za sebou desítky zásahů proti agresivním pasažérům. „Cestující pod vlivem omamných látek začal napadat ostatního cestujícího, napadl i mého kolegu a tak jsme ho museli zpacifikovat,“ popisuje jeden z leteckých policistů.

Přesný počet podobných zásahů tají, stejně jako na kterých linkách létají nejčastěji. V poslední době ale byly na palubách letadel, které mířily na fotbalový šampionát do Rakouska a Švýcarska. Nezástupní jsou i při eskortách zločinců. Například z Tel avivu doprovázeli - Jakova Mošajlova, v Česku odsouzeného k pěti letům vězení za granátový útok na Příkopech v roce 2004.

Čeští policisté si na palubách letadel získali respekt i svých zahraničních kolegů. Právě připravenost nasadit ozbrojené hlídky na rizikové lety do USA je i podmínkou pro zrušení amerických víz.