Soud musí znovu projednat případ Albánce zapleteného do únosu Konečného

Praha - Obvodní soud pro Prahu 4 se bude muset znovu zabývat případem kosovského Albánce Jetullaha Mjekiqiho, který podle obžaloby v roce 2002 unesl podnikatele Jakuba Konečného. V neveřejném jednání o tom dnes rozhodl odvolací senát pražského městského soudu, který zrušil červnový osvobozující verdikt. Obvodní soud má podle předsedy senátu Petra Beneše doplnit dokazování. Únos Konečného podle žalobců zorganizoval uprchlý miliardář Radovan Krejčíř. Minulý týden za to dostal nepravomocně sedmiletý trest vězení.

„Pokládáme rozhodnutí za předčasné,“ odůvodnil vrácení kauzy před prvoinstanční senát Beneš. Obvodní soud má podle něho především vyslechnout kontroverzního slovenského podnikatele libanonského původu Tareka Becharu, který k jednání v případu Mjekiqiho nedorazil. Několik dnů po vynesení rozsudku však vypovídal v Krejčířově procesu. „Dal se předpokládat tento závěr. Protože svědek se našel,“ reagoval na rozhodnutí Mjekiqiho obhájce Karel Hájek.

Mjekiqi před odvolací senát nedorazil, podle Beneše byl propuštěn z vězení a nepřevzal obsílku. Kde Albánec v současnosti přebývá, neví ani jeho obhájce. Ačkoli obvodní soud Mjekiqiho osvobodil, městský soud v Krejčířově procesu ho označil za jednoho z únosců. Mjekiqi obžalobu ze zbavení osobní svobody od počátku odmítá. Prvoinstanční senát jej v červnu osvobodil s tím, že ačkoli není pochyb, že Konečný byl unesen, neprokázalo se, že by to provedl právě Mjekiqi. Žalobci se ale proti verdiktu odvolali.

Podle obžaloby přepadl Mjekiqi spolu s dvěma neznámými muži Konečného v dubnu 2002. Muži ho podle spisu donutili nastoupit do auta a odvezli do rekreačního areálu Vystrkov u Orlické přehrady. Pak ho podle obžaloby převezli do pronajaté kanceláře ve Všenorech. Krejčíř na sebe údajně nechal od Konečného převést nemovitosti v Dobřichovicích a Černošicích za zhruba 35 milionů korun. Odpoledne měl být podnikatel propuštěn. V březnu 2005 ale opět zmizel a loni byl prohlášen za mrtvého.