Šéf výcviku americké armády pochválil české vojáky

Praha - Generál William Wallace, šéf velitelství americké armády pro výcvik a tvorbu doktrín (TRADOC) se v Praze setkal s náčelníkem českého generálního štábu Vlastimilem Pickem. Po společném jednání Wallace řekl, že by Češi měli být hrdí na své vojáky pracující v zahraničních misích.

„Naše vztahy nebyly nikdy důležitější než teď. Společně pracujeme na tom, aby naši vojáci měli co nejlepší přípravu, výcvik a podporu,“ řekl Wallace v Praze. Picek od setkání očekává zejména získání informací o nových výcvikových metodách, které americká armáda v současnosti využívá. Picek také informoval Wallace o přípravě vojáků, kteří by měli od poloviny příštího roku působit v Afghánistánu.

„Americký TRADOC je velmi významný nejen pro ozbrojené síly USA, ale i pro ostatní armády Severoatlantické aliance,“ vysvětlil Picek. Wallaceovo velitelství ve Fort Monroe v americkém státě Virginia, kde působí i čeští důstojníci, navštívil český generál přibližně před dvěma měsíci.

Americké velitelství pro výcvik a tvorbu doktrín je zodpovědné za přijímání nových vojáků, veškerý výcvik vojáků a důstojníků, „výchovu k velení“ důstojníků a poddůstojníků a také za vývoj a návrhy budoucí organizace jednotek a jejich postupů a vybavení. TRADOC také hodnotí výsledky dosavadního nasazení a na základě těchto informací mění podobu výcviku.