Zástupci Romů považují Čunkovu koncepci za předvolební tah

Praha - Zástupci romských organizací označili koncepci Jiřího Čunka na řešení romské problematiky za pouhou předvolební kampaň. „Ani ne měsíc před volbami je to znovu Čunkův tah hry na romskou kartu,“ řekl Zdeněk Ryšavý z občanského sdružení Romea. Ještě ostřejší slova pronesl předseda sdružení Dženo Ivan Veselý, který je zároveň místopředsedou vládní rady pro záležitosti romské komunity: „My to vnímáme jako příklad dobré praxe z klerofašistické dílny místopředsedy vlády pana Čunka.“ Praxe rozdělování lidí na základě původu je podle něj nepřijatelná a u řady Romů vyvolává vzpomínky na holokaust.

Čunek svou koncepci představil minulý týden romským členům vládní rady pro záležitosti romské komunity. Ti ji nejprve odmítali jakkoli hodnotit; po necelém týdnu ji však začali někteří členové ostře kritizovat. Vadí jim například chystané rozdělení Romů do tří skupin, někteří z nich by poté údajně měli bydlet v ubytovnách s přísným režimem a dohledem.

Koncepci ale brání její autor a Čunkův poradce Josef Baláž, prý byla vytržena z kontextu. Podle Baláže je třeba k potřebným Romům přistupovat individuálně. „Lidé mají různé potřeby a různou sociální úroveň,“ řekl. Kritika Čunkových názorů ho nepřekvapila. „Velmi silně vnímám dva názorové proudy,“ uvedl. Navrhované řešení podle něj znamená šanci na zlepšení životních podmínek desetitisíců Romů, kteří dnes „žijí ve velmi nedůstojném prostředí a velmi nedůstojně“. 

Romští aktivisté kritizovali Čunka již dříve. Někdejší starosta Vsetína se totiž dostal do vysoké politiky a funkce senátora před dvěma lety krátce poté, co vystěhoval řadu Romů z centra města na předměstí i vzdálených vsí na venkově. Kritizovali i jeho nelichotivé výroky na adresu Romů.