Ministerstvo obrany chce bývalá karlínská kasárna převést na pravoslavnou církev

Praha - Ministerstvo obrany se nevzdává plánu, že bezúplatně převede bývalá kasárna v pražském Karlíně na pravoslavnou církev. Potřebuje ale k tomu souhlas ministerstva financí. Původně totiž chtělo ministerstvo kasárna prodat. Soutěž vypsanou ministerstvem vyhrála firma R. N. Investment, zaplatila zálohu, vypracovala projekt a vyjednala úvěry. Pak ministryně obrany Vlasta Parkanová soutěž zrušila. Firma se chce soudit kvůli zmařené investici. Ministerstvo financí se proti převodu postavilo, převodem se zabývá i policie.

Armádní objekt U Sluncové má účetní hodnotu kolem 14 milionů korun. Pokud by se ho ale ministerstvo obrany rozhodlo prodat, může za něj utržit více než desetinásobek.

Firma R. N.  Investment loni ministerstvu obrany za bývalý armádní objekt U Sluncové v pražském Karlíně nabídla 157 milionů korun. Nyní se chce s ministerstvem kvůli zmařené investici soudit. „Naše firma si byla nucena připravit značné finanční prostředky, aby byla připravena provést investici, která zde měla představovat cca 5 miliard korun,“ uvedl Jaroslav Krupka z R. N. Investment.

Osud majetku je teď v rukou ministerstva financí. To se už v roce 2005 proti bezúplatnému převodu postavilo a požadovalo doložení veřejného zájmu. Své stanovisko zatím nezměnilo. Pokud by s převodem souhlasilo, připadá podle mluvčího resortu obrany Andreje Čírtka v úvahu i varianta, že by o převodu rozhodovala vláda. Proti takovému postupu se ale staví jak koaliční poslanci, tak opozice. Ministerstvo by podle nich mělo usednout k jednacímu stolu a vyjednávat o prodeji s vítěznou firmou. „Mně to připadá naprosto nestandardní cesta. Připadá mi, že se snaží vyhnout zákonům, který jasně říkají, jakým způsobem může vláda prodávat majetek,“ myslí si člen poslaneckého Výboru pro obranu Tomáš Kladívko. „V momentě, kdy je možné za tento majetek získat částku řádově zhruba 160 milionů korun, tak je to další chyba paní ministryně,“ komentoval situaci stínový ministr obrany Petr Hulínský.