Policejní odboráři vyjednali vyšší platy, spokojeni ale nejsou

Praha - Zástupci policejních odborů a policejního prezidia se včera večer dohodli s ministrem vnitra na růstu mezd. Podle předsedy nezávislých policejních odborů Milana Štěpánka se podařilo dojednat nárůst platů z rezerv ministerstva pro všechny policisty o čtyři procenta.

Ministr Ivan Langer i policejní prezident Oldřich Martinů slíbili rozdělovat peníze z rezerv systémově. Ne jako dosud, kdy policisté dostávali jednorázovou odměnu vždy až na konci roku. „Chceme garantovat obdobný nárůst platů kontinuálně již od začátku roku 2009,“ uvedl Martinů.

Zástupci odborů a ministerstva se dohodli také na činnosti etické komise, která by měla řešit spory policistů. Podle Štěpánka budou zřízeny anonymní linky, na které budou moci policisté volat. O podrobnostech tohoto projektu budou odboráři s policejním prezidentem ještě jednat.

Odboráři nejsou s výsledkem jednání zcela spokojeni, demostrovat ale zatím nehodlají. S ministrem se dohodli, že vládě předloží požadavek na víc než dva a půl miliardy korun pro příští rok nejen pro policisty, ale i pro ostatní zaměstnance resortu vnitra. Pokud se tak nestane, jsou připraveni za své požadavky demonstrovat.