Podle průzkumu sympatizuje většina Čechů v kavkazské krizi s Gruzií

Praha – V kavkazské válce sympatizuje většina respondentů průzkumu agentury STEM s Gruzií. Velká část lidí se nedokáže rozhodnout, která ze stran rusko-gruzínského konfliktu je mu bližší. Přibližně polovina Čechů se podle STEM domnívá, že kavkazská válka způsobí zásadní zhoršení mezinárodní bezpečnostní situace. Průzkum proběhl na přelomu srpna a září a zúčastnilo se ho přes 1 300 respondentů.

Z dotázaných lidí, kteří se měli přiklonit k jedné ze znesvářených stran, sympatizovalo přibližně 42 procent s Gruzií a 19 procent stálo na straně Ruska. Zbylých 39 procent občanů odpovědělo, že neví.

Na stranu Gruzie se častěji stavěli lidé s vyšším vzděláním, mladší věkové kategorie a příznivci vládních stran. Ke Gruzii se ale přiklonila i největší část dotázaných, kteří uvedli, že volí ČSSD. K Rusku se častěji přikláněli lidé starší 60 let a příznivci KSČM, z nichž s Ruskem sympatizovaly zhruba dvě pětiny.

Obavy z vyhrocení mezinárodní situace mají především lidé starší 60 let, občané, kteří jsou hůře materiálně zajištěni a příznivci levicových politických stran. Naopak nejméně se vyhrocení obávají přívrženci ODS.