Pražským lékárnám a lékařům chybí vakcíny proti žloutence

Praha - V Praze chybí očkovací látky proti žloutence typu A. Podle lékárníků nejdou u distributorů ani objednat. Látka už začíná docházet i praktickým lékařům a není k dispozici ani v okolních zemích. Nedostatek může trvat i několik týdnů. Podle lékařů ale není důvod k panice. V Praze a Středočeském kraji se šíří epidemie nemoci špinavých rukou od začátku prázdnin. Podle pražské hygienické stanice se od počátku roku nakazilo 350 Pražanů. Jen od minulého týdne se zvýšil počet nakažených v Praze o 62. Loni v celém Česku žloutenkou onemocnělo 128 lidí. Nemocnice v hlavním městě začínají mít potíže s náporem pacientů. Lékařským zařízením chybí lůžka, nemocnice Na Bulovce chce ukládat další nemocné na sousedním oddělení.

„Vakcíny budeme navážet etapovitě podle toho, jak se je bude dařit od jednotlivých výrobců sehnat,“ řekl ČT předseda České vakcinologické společnosti Roman Prymula. Vakcíny jsou podle něj rozmístěny po jednotlivých státech: „Budeme muset žádat výrobce, aby své zásoby směřovali k nám.“ Současný nárůst onemocnění podle něj odpovídá situaci před deseti lety.

Nedostatek vakcín v lékárnách i v ordinacích je v době zvýšeného výskytu nemoci běžný. Podle prezidenta České lékárnické komory Stanislava Havlíčka se dá současná situace přirovnat k výpadkům dodávek vakcín proti chřipce. Především na malé lékárny možná nezbude vůbec nic. Vakcíny se přednostně dodají lékařům a velkým zařízením.

Hlavní hygienik teď dělá analýzu situace. Říká ale, že pro stávající stav epidemie je vakcín zatím dostatek. „V současné době jsou zavezeny lekárny od fimy GSK, je tam asi 15 tisíc dávek, ve skladu této firmy mám asi dalších 3 tisíce dávek.“ Další vakcíny by pak měly dorazit začátkem příštího týdne. 
 
Vakcíny chybí i mimo Prahu  

Nedostatek vakcín hlásí i některé mimopražské lékárny. „Jejich nedostatek ale evidujeme již delší dobu, ne v souvislosti s epidemií,“ řekl předseda Okresního sdružení lékárníků Zlín Pavel Nesrsta. K dostání je prý pouze kombinovaná očkovací látka proti žloutence A i B pro děti.

Ve čtvrtek Středočeský kraj rozhodl, že prvňáčkům vakcínu proti žloutence zajistí. Lidé jsou proto nyní zmateni, jestli se to týká i Prahy a jak mají postupovat. Magistrát ale zatím o podpoře plošného očkování dětí neuvažuje. Podle Prymuly není ani příliš dobré a vakcíny na něj ani nemusí stačit. Rezervoval by je raději na očkování v ohnisku nákazy, aby se epidemie nešířila dál. Současná vakcína musí být přeočkována po 6 až 12 měsících. „Potom už její ochrana trvá prakticky doživotně,“ dodal.

Pražským lékárnám a lékařům chybí vakcíny proti žloutence.
Zdroj: ČT24