Asistenční psi zakončili výcvik „promocí“ v Praze

Praha - Nebyli to obyčejní studenti a nebyla to obyčejná promoce. Měsíce se pilně učili a připravovali na svou budoucí profesi. Teď jsou u cíle. Tentokrát však řeč není o lidech, ale o asistenčních a vodicích psech. V Praze se jich sešlo při slavnostní "promoci" hned sedmnáct a dnes je z rukou známých osobností definitivně převzali noví majitelé.

Nového asistenčního psa dostala i čtrnáctiletá Terezka Zapletalová, která trpí dětskou mozkovou obrnou. „Hodně to nám i jí pomohlo. Ona vlastně nebyla samostatná, teď se snaží víc a je klidnější, vyrovnanější,“ oceňuje roli asistenčního psa otec Terezky Ludvík Zapletal.

Pejska jim zaplatil sponzor. Ne všichni hendikepovaní ale mají takové štěstí. Výcvik je poměrně drahý, stojí až dvě stě tisíc korun. Na asistenční pejsky na rozdíl od vodicích psů pro nevidomé ale stát nepřispívá. „Musejí si všechno hradit ze svých prostředků a čekat, jestli se nasbírají peníze na to, aby mohli toho pejska mít nebo nemít,“ komentuje současnou situaci ředitelka výcvikového centra Zuzana Daušová.

To by se ale brzy mohlo změnit. Vláda by chtěla potřebné úpravy legislativy prosadit do konce příštího roku. „Z hlediska zákona asistenční psi dokonce neexistují, takže my jsme okamžitě zadali příslušné analýzy, abychom pak v návaznosti hned začali s legislativními kroky, které upraví i postavení asistenčních psů,“ slibuje zlepšení situace ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Z každého čtyřnohého mazlíčka se ale asistenční pes vycvičit nedá. Diplom dnes dostali hlavně zlatí a labradorští retrívři. Ti se k výcviku pro pomoc hendikepovaným hodí nejlíp. Jsou to ale původně lovečtí psi, ne každý retrívr proto náročným výběrem projde. „My musíme vybírat v tom plemeni zvířata, která se vymykají a nemají lovecké sklony,“ popisuje „přijímací řízení“ pro asistenční psy Zuzana Daušová.  

Příprava jednoho psa trvá asi rok a půl až dva roky. Musí se totiž vypiplat od štěňátka. Na samotný výcvik je potřeba šest až osm měsíců.