Záchranáři si procvičí komunikaci při povodních

Praha - Českou republiku čeká jedno z nejrozsáhlejších protipovodňových cvičení v posledních letech. Pod názvem Vltava a Labe 2007 proběhne ve dnech od 5. do 7. září na území šesti krajů a hlavního města Prahy. Organizátoři si od něj slibují hlavně zdokonalení komunikace jednotlivých složek povodňové ochrany.

Cvičení Vltava a Labe 2007 se zúčastní přes 135 obcí a víc než tisíc lidí na všech organizačních úrovních. Přestože fiktivní povodeň zasáhne sedm krajů, život obyvatel zapojených regionů nijak neovlivní. Potvrzuje to náměstek generálního ředitele Hasičského záchranného sboru ČR Václav Muchna: „Ta hlavní činnost probíhá na úrovni štábů a jednotlivých operačních středisek. Běžný občan to ani nepozná.”

Praktické zásahy mají hasiči natrénovány dostatečně. Jen v loňském roce totiž řešili více než tři tisíce událostí souvisejících se záplavami. Cvičení se proto zaměří hlavně na dorozumívání jednotlivých složek záchranného systému. „Přenos informací při předchozích povodních byl málo standardizovaný. Informace chodily v různých formátech,” vysvětluje nedostatky v komunikaci Jan Hodovský z ministerstva životního prostředí.

Cvičení bude v zásadě kopírovat povodně z roku 2002. Odstartuje ho výstraha Českého hydrometeorologického ústavu. Ten v rámci akce povede také cvičnou webovou stránku s fiktivními informacemi o povodni. Podle ředitele ČHMÚ Ivana Obrubníka by vydávání smyšlených zpráv na oficiálních stránkách ústavu mohlo vést k nedorozumění.

Projekt by měl ověřit například schopnost zorganizovat výstavbu mobilních hrází, odčerpávání vody či evakuaci obyvatel. Akce, která má prověřit připravenost České republiky na povodně velkého rozsahu, skončí v pátek ve tři hodiny odpoledne.