O víkendu proběhne v Lešanech pátý ročník tankového dne

Lešany - První zářijová sobota bude v Lešanech u Týnce nad Sázavou patřit tankovému dni. Vojenský historický ústav zde pořádá již pátý ročník jedné z nejdůležitějších prezentačních akcí Armády ČR. Ve třinácti ukázkách se divákům představí tanková technika od první republiky až po současnost. Organizátoři letos očekávají návštěvu okolo 30 tisíc fanoušků vojenské techniky.

Letošní tankový den v Lešanech je věnován především blízkovýchodním konfliktům a 2. sv. válce. Představovanými novinkami totiž budou kromě vyprošťovacího tanku Armády ČR především izraelský tank Merkava Mk. 1 z roku 1981, který bude poprvé oficiálně představen veřejnosti, a britský obrněný transportér Bren Carrier Windsor, který používala česká tanková brigáda právě ve 2. sv. válce. „Šedesátitunový tank Merkava dosahuje rychlosti 48 km v hodině, má poloautomatickou převodovku a je to jediný tank na světě, který má motor umístěný vepředu,” informuje Michal Burian z Vojenského historického ústavu Praha.

V programu pátého ročníku budou jednak statické ukázky v areálu muzea a především dynamické bojové ukázky obrněné techniky včetně průletu historického letounu Jak-11. Ty již tradičně proběhnou v Lešany Aréně s kapacitou 25 tisíc diváků, kterou před třemi lety vybudoval 152. záchranný prapor. „Návštěvníci zde uvidí nejen techniku v akci, ale celý vývoj vojenské techniky v muzeu od roku 1890 až po současnost včetně vývoje historie válčení,” upřesňuje strukturu tankového dne ředitel Vojenského historického ústavu Aleš Knížek.