Podle grémia ODS je spor Topolánka a Béma zažehnán

Praha - Spor premiéra Mirka Topolánka a místopředsedy ODS Pavla Béma je podle vyjádření stranického grémia minulostí. Užší vedení občanských demokratů považuje po dnešním jednání celou záležitost za uzavřenou a hodlá všechny síly vložit do nadcházejících krajských a senátních voleb. Topolánek a Bém si navzájem vyříkali své názory a ukončili vzájemné napadání přes média. Grémium ODS se plně postavilo za místopředsedu strany Ivana Langera a naopak vyzvalo Vlastimila Tlustého ke složení mandátu.

Informaci o výsledcích grémia přinesli Pavel Bém a Petr Nečas. „Můžu říct, že si to oba pánové i my ostatní členové grémia vyříkali a vysvětlili naše představy,“ řekl Nečas. Spor Topolánka s Bémem je podle jeho slov jen komunikační šum ve vypjaté předvolební atmosféře. Sám Topolánek opustil jednací místnost grémia půl hodiny před jeho skončením. Situaci ve straně bude mít na programu pondělní setkání výkonné rady.

Samotný Bém reagoval na obvinění ze strany svého šéfa střízlivě a nehodlal celou věc přiostřovat. „Nebudu nahrávat opozici tím, že se propůjčím k obviňování a napadání,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce.

Grémium urovnalo i Langerovu kauzu

Dle grémia zažehnaná krize, která ve straně zavládla po kauze bývalého poslance Jana Moravy a stranického rebela Tlustého, se vyostřila při dnešní výměně názorů. Topolánek obvinil Pavla Béma a bývalého ministra financí Vlastimila Tlustého, že proti němu ve straně dlouhodobě pracují. Řekl to v pořadu televize Prima Nedělní partie. Situaci ztížila i zveřejněná část policejních odposlechů z akce Krakatice o někdejším možném napojení Tlustého a ministra vnitra ODS Ivana Langera na organizovaný zločin.

Vedení dnes podpořilo Langera a přijalo jeho vysvětlení, že o svém působení v organizovaném zločinu si nebyl vědom. Langer také považuje plné zveřejnění akce Krakatice za nemožné, neboť by se posléze již celé vyšetřování mohlo klidně zveřejnit. Zdůraznil také, že úniky z Krakatice jsou několik let staré a lidé, kteří jsou za ně odpovědní, už u policie nepracují.