Kraj chce zvýšit bezpečnost přejezdu ve Studénce

Ostrava - Moravskoslezský kraj chce vyšší bezpečnost na železničním přejezdu ve Studénce na Novojičínsku. Provoz na něm výrazně vzrostl po srpnovém zřícení mostu do kolejiště. Při následné srážce s vlakem pak zemřelo šest lidí. Další člověk podlehl zraněním v nemocnici. Po přejezdu nyní jezdí více aut a podle krajských úředníků je nebezpečný. Provoz na něm by měli řídit policisté, uvedla mluvčí hejtmanství Barbara Odstrčilíková.

Stálý dohled by měli zajistit strážníci Městské policie Studénka a namátkový dohled a případnou odbornou pomoc poskytne i Policie České republiky. Udělení dotace, která by měla být vyčerpána do konce roku 2009, už schválila rada kraje. Ta předpokládá, že do stejného data bude stavba mostu dokončena.

Kraj hodlá uhradit i náklady spojené s tímto opatřením. Zastupitelé proto budou koncem září jednat o uvolnění částky 1,5 milionu korun. Mimořádnou dotaci by mělo dostat město Studénka.

„Dotace je určena ke zvýšení bezpečnosti na železničním přejezdu ve Studénce, který křižuje koridorovou trať Přerov-Bohumín,“ řekl náměstek hejtmana Pavol Lukša. Dodal, že finanční podpora umožní zajistit stálý dohled policejních orgánů na železničním přejezdu, přes který po pádu mostu projede dvakrát více vozidel.

Tragická nehoda se stala 8. srpna. Most se zřítil těsně před projíždějícím mezinárodním rychlíkem Comenius mířícím z Polska do Prahy.