Kvůli poruše nejezdí vlaky mezi Hlavním nádražím a Smíchovem

Praha - Dnes odpoledne, deset minut před třetí hodinou byl kvůli poruše zabezpečovacího zařízení přerušen vlakový provoz mezi pražským hlavním nádražím a stanicí Smíchov. Sdělil to mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Pavel Halla. Výluka se týká především vlaků ve směru na Plzeň a Beroun, rychlíky z Plzně končí na Smíchově.

Podle Hally není zatím jasné, do kdy bude provoz stát. Pracovníci firmy AŽD, která zabezpečovací zařízení dodává, prý nyní místo přerušení spojení hledají. Nejpravděpodobnější je varianta, podle které k poruše došlo v souvislosti s rekonstrukcí kolejiště na Hlavním nádraží v blízkosti Vinohradského tunelu.

Jak sdělil Radek Joklík z tiskového oddělení Českých drah, výluka se zatím dotkla zhruba 13 vlaků, z toho třech rychlíků. Rychlík číslo 804 z Prahy do Plzně byl odřeknut bez náhrady, na trase mezi Plzní a Klatovy jej nahradí jiná souprava. Ostatní rychlíky i osobáky začínají na Smíchově, na Hlavním nádraží dráhy vydávají cestujícím jízdenky na pražskou MHD zdarma.

Dnešní porucha není v poslední době jediná, která se v Praze poslední dobou udála. Kvůli poškození zabezpečovacího zařízení se počátkem září na Hlavním nádraží zpožďovaly vlaky o desítky minut. Nejdelší zpoždění činila až dvě hodiny. Ještě větší chaos zavládl na pražské železnici loni v prosinci, kdy začala řada rekonstrukcí a dráhy nestačily řadit vlaky.