Pravicoví příznivci budou v Brně protestovat proti islámu

Brno - Příznivci pravicové Národní strany připravují na středu protest proti islámu. V reakci na smrt českého velvyslance v Pákistánu se chtějí v 11:30 sejít před brněnskou mešitou. Tamní islámský svatostánek ve Vídeňské ulici je nejstarší muslimskou modlitebnou v Česku. Proti setkání už se ohradila organizace Libertas Independent Agency sdružující brněnské muslimy a přátele muslimských národů. Situaci monitoruje i policie.

Pořadatelé uvádějí, že akce bude improvizovaná. Zákon ale podobný pojem nezná. Jakékoli shromáždění je nutno předem úřadům ohlásit. Dnes odpoledne nebyla připravovaná demonstrace Národní strany ohlášena radnici Brno-střed. Uspořádání neohlášené akce by bylo nezákonné, řekl mluvčí radnice Roman Burián.    

Brněnští muslimové vyjádřili krátce po jeho úmrtí při pumovém útoku soustrast rodině Ivo Žďárka, současně ale vyjádřili obavy z možných nenávistných reakcí namířených proti českým muslimům. Jako příklad uvedli právě pravicovou Národní stranu, která na svém webu zveřejnila prohlášení nazvané „Smrt islamismu - žádná tolerance s muslimy“. 

Čeští muslimové se v minulosti opakovaně distancovali od teroristických islámských útoků. Odsoudili i útoky z 11. září 2001 na New York. Výrazně také pomohli české diplomacii při záchraně reportéra České televize Michala Kubala a jeho kolegů poté, co byli uneseni ve válkou zmítaném Iráku. 

Brněnská mešita je nejstarší modlitebnou svého druhu v Česku. Letos uplynulo již deset let od jejího otevření. Při oslavách připomínajících tuto událost rozdali muslimové v létě Brňanům na znamení přátelství a z vděku za dobré soužití tisíce růží.