Vlastimil Tlustý zůstává členem ODS, výkonná rada ho ve straně nechce

Rakovník - Místní sdružení ODS v Rakovníku dnes podpořilo poslance Vlastimila Tlustého a nevyloučilo ho ze strany. Nevyslyšelo tak výzvy stranického vedení, podle nějž by měl Tlustý kvůli kauze Morava opustit řady ODS. Podle členů rakovnické organizace by ale Tlustý měl stranu sám opustit, pokud se potvrdí informace médií o tom, že se dopustil něčeho nezákonného.

Pro vyloučení Tlustého nebyl ani jeden z 29 účastníků jednání, pět se jich zdrželo hlasování. Usnesení, které sdružení přijalo, Tlustého zavazuje k prosazování programu ODS ve sněmovně, a to v rámci možností, které umožňuje koaliční smlouva. V případě hlasování o důvěře vládě by měl poslanec současný kabinet Mirka Topolánka podpořit.

Tlustý po jednání řekl, že trojkoaliční vládu vždy podporoval, byť leckdo tvrdil něco jiného. Zároveň však prohlásil, že „antireformu“ lidoveckého ministra financí Miroslava Kalouska podpořit nemůže. 

Na zasedání Tlustý reagoval i na informace médií, podle nichž byl údajně úzce napojen na organizovaný zločin kolem zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka. Žádá například, aby byl v plném rozsahu zveřejněn policejní spis Krakatice. Materiál, jehož části unikly, mapoval Mrázkovy aktivity. Podle médií se podnikatel před osmi roky snažil prostřednictvím svých spolupracovníků využívat Tlustého a současného ministra vnitra Ivana Langra k prosazování podnikatelských zájmů v politice. Oba politici vědomé napojení na podsvětí popírají. 

Výkonná rada chce, aby Morava i Tlustý opustili ODS 

Navečer se kauzou poslanců Tlustého a Moravy zabývala i výkonná rada občanských demokratů. Rada se usnesla, že by měli oba poslanci opustit řady ODS, protože stranu jejich aféra hodně poškodila. V reakci na rozhodnutí rakovnické organizace navíc strana uvažuje o změně stanov. První místopředseda strany Pavel Bém řekl, že se zatím hledá takový právní postup, který by umožňoval vyloučit jednotlivce, ale netorpédoval by demokratické fungování strany. 

Po skončení jednání se sejde i tzv. koaliční devítka. Zástupci koaličních stran budou zřejmě hovořit o důsledcích kauzy bývalého poslance Jana Moravy. Zelení například navrhují, aby celou aféru vyšetřila speciální koaliční komise.  

Kauza Morava oslabuje vládní koalici

Morava se po odvysílání reportáže vzdal poslaneckého mandátu. Stejně by se měl podle špiček ODS zachovat i Tlustý, který na reportáži s televizí spolupracoval. Kvůli Moravově kauze koalice přišla o dva hlasy. Z poslanecké frakce ODS totiž vystoupili dva její členové Josef Raninec a Jan Schwippel. Své rozhodnutí zdůvodnili tím, že sněmovní stranický klub a jeho vedení nechtějí případ řešit.

Raninec i Schwippel se možná vrátí do poslaneckého klubu 

Juraj Raninec je připraven vrátit se do klubu ODS, ze kterého odešel 15. září kvůli tomu, jak se vedení klubu postavilo ke kauze Jana Moravy. Svůj návrat ale podmiňuje vyšetřením celé kauzy. Oblastní rada ODS v České Lípě dnes jeho prohlášení vzala na vědomí a vyzvala ho k podpoře vlády a politiky ODS.

Raninec ve sněmovně nehlasuje vždy s koalicí a patří k rebelům kolem poslance Vlastimila Tlustého. Dva dny po Ranincovi opustil klub ODS také poslanec Jan Schwippel. Také on dnes naznačil, že by se mohl do klubu vrátit. Rádiu Impuls řekl, že to bude záležet na tom, jak se vedení občanských demokratů postaví ke kauze Morava. Schwippel si prý do svých politických kroků nenechá od nikoho mluvit.