Nádraží v Říčanech přesunulo prodej jízdenek do obchodu s potravinami

Říčany u Prahy - Na nádraží v Říčanech u Prahy si ode dneška můžou cestující koupit jízdenku na vlak v obchodě s potravinami Pont. Dráhy tak chtějí lidem nabídnout komplexnější servis a zároveň snížit náklady na provoz klasických pokladen.

Cestující teď na říčanském nádraží najdou jízdenky na vlak, potraviny a toalety pohromadě. Pilotní projekt Českých drah má ulehčit a zpříjemnit cestování a vyzkoušet, zda je tento princip efektivní a zákazníkům vyhovuje.

České dráhy se inspirovaly v zahraničí, podobný systém funguje například ve Švýcarsku nebo Skandinávii. „Tato myšlenka přišla při problémech dopravců s malými nádražími, kdy už skutečně nebylo efektivní držet samotnou službu prodeje jízdenek,“ vysvětluje Alois Kašpar z Krajského centra osobní dopravy Praha.

Provoz říčanských pokladen teď stojí dráhy desítky tisíc korun. Teď odpadnou náklady za provoz nádražní haly a o své mzdy přijdou i pokladní. České dráhy ale slibují, že jim zajistí náhradní místo.

Prodavači v nových Pont centrech absolvovali náročné školení, aby byli schopní stejně kvalifikovaně obsloužit cestující, pomoci jim vyhledat správný spoj nebo doporučit vhodnou slevu.

Pokud se nový systém prodeje jízdenek osvědčí, České dráhy začnou budovat další podobná centra i na jiných menších nádražích v republice.