Sněmovnu čeká hlasování o daňových změnách a o antidiskriminačním zákonu

Praha - Vládní koalice oslabená odchodem dvou poslanců z klubu ODS si vyzkouší, jakou má sílu k prosazování zákonů v Poslanecké sněmovně. Čeká ji hlasování o kontroverzním antidiskriminačním zákonu, který poslancům vrátil prezident Václav Klaus. Několik členů ODS již předem upozorňovali, že proti prezidentovu vetu hlasovat nehodlají. Další zkouškou bude projednávání plánovaných daňových změn. Sněmovna by se měla také zabývat školským a silničním zákonem a návrhem levice na zrušení zdravotních poplatků. Schůze dolní komory začne ve 14:00. Ještě před tím se sejdou parlamentní frakce všech pěti stran.

Poslance čeká rozhodující hlasování o antidiskriminačním zákonu, který vetoval prezident. Pro přehlasování veta musí normu podpořit nejméně 101 zákonodárců. Pokud norma nezačne platit, hrozí Česku žaloba od Evropské komise a vysoké sankce. ČR totiž měla zákon přijmout už při svém vstupu do unie.

Další zkouškou bude pro vládu projednávání daňových změn. Rebelující poslanci však nechtějí hlasovat proti vetu prezidenta a nehodlají podpořit ani daňové změny navržené ministrem financí Miroslavem Kalouskem. Vláda do sněmovny poslala například návrh, aby daň z příjmu zůstala v příštím roce na 15 procentech a snížilo se pojistné na sociální pojištění. Chce také zrušit osvobození od daně z nemovitosti u novostaveb.

Poslanci budou hlasovat ještě o jednom prezidentském vetu. Jedná se o zákon, který do českého práva zavádí evropskou směrnici o chemických látkách REACH. Prezident považuje zákon za koncepčně chybný a s ohledem na možné přínosy i neúměrně nákladný.  

Sněmovna bude jednat i o školském a silničním zákonu. Zabývat se bude také návrhem levice na zrušení zdravotnických poplatků. Socialisté a komunisté navrhují i vyplacení mimořádných příspěvků důchodcům a dětem.

Dalším bodem na programu je návrh, který má státu umožnit, aby ještě letos mohl skupovat vydané státní dluhopisy před jejich splatností. Ministerstvo financí se tak snaží snížit množství peněz potřebných na jejich splacení. Na řadu přijde kromě jiného i opoziční návrh na snížení spotřební daně z pohonných hmot nebo návrh, aby státní energetickou koncepci schvalovala sněmovna místo vlády. S oběma body vláda vyslovila nesouhlas. Její stanovisko ale není směrodatné, konečné slovo mají poslanci.